vrijdag 28 januari 2011

Nederlandse Natuurfotografen doen het goed in het buitenland

Eigenlijk wilde ik het mezelf gemakkelijk maken en hier de tekst uit de NVN nieuwsbrief kopiëren. Dat was het volgende bericht:
Het valt op, dat er ieder jaar weer veel Nederlandse fotografen in de prijzen vallen bij internationale natuurfotowedstrijden. Zo won bijvoorbeeld André Gilden vorig jaar de categorie zoogdieren bij het festival Monier-en-Der in Frankrijk. En Theo Bosboom en Johan van de Watering wonnen beide een eerste prijs bij Asferico in Italië. Daarnaast zijn er nog een groot aantal Nederlandse natuurfotografen die een tweede prijs, derde prijs, of een ‘highly commended’ behaalden.
Zouden de Nederlandse natuurfotografen nu zoveel beter zijn dan hun buitenlandse collega’s? Of doen de Nederlanders gewoon vaker mee aan wedstrijden? Hoe dan ook, de Nederlandse natuurfotografen vallen goed in de smaak in het buitenland.
Wil je ook proberen om in het buitenland een prijs te winnen met je natuurfoto’s? Grijp dan nu je kans en stuur ook je foto’s in voor één van de vele fotowedstrijden. Zo kun je tot 18 maart nog inschrijven voor de Veolia Enviroment Wildlife Photographer of the year in Groot-Brittannië, en tot 1 april kun je foto’s insturen voor de wedstrijd van het GDT in Duitsland.
En als je een prijs wint, laat het ons dan even weten. Dan zullen we dat vermelden op de NVN weblog.
Maar ik kreeg al meteen een paar leuke reacties op de nieuwsbrief, die ik jullie zeker niet wil onthouden. Zo ontving ik van Ingrid Vekemans het volgende bericht:
Ik las net het laatste zinnetje van de nieuwsbrief: En als je een prijs wint, laat het ons dan even weten. Dan zullen we dat vermelden op de NVN weblog. Ik ben geen Nederlandse fotograaf, maar een Belgische, dus dat telt misschien niet ;-), maar ik heb wel een eerste prijs gewonnen bij de Nature’s Best Photography Windland Smith Rice International Awards 2010. Je vindt de link en de betreffende foto op de homepage van mijn website www.ingridvekemans.com.
Natuurlijk is dat een vermelding waard Ingrid. Gefeliciteerd met je prijs. Het zijn dus blijkbaar niet alleen de Nederlandse fotografen die het goed doen in het buitenland.

En van Wilco Dragt onving ik het volgende bericht:

Ik vind het erg leuk dat jullie in deze nieuwsbrief aangeven dat Nederlandse fotografen veel succes bij internationale wedstrijden hebben behaald. Een aantal fotografen wordt met naam genoemd, namelijk die fotografen die een eerste prijs hebben behaald. Ik vind het echter buitengewoon jammer dat dit overzicht niet kompleet is: zowel Paul van Hoof als ik hebben het afgelopen jaar een eerste prijs bij Glanzlichter behaald. Glanzlichter is in mijn ogen toch geen onbelangrijke wedstrijd.


Glanzlichter is inderdaad geen onbelangrijke wedstrijd. En als ik het had geweten, dan had ik het natuurlijk vermeld. Want dat had mijn standpunt alleen maar meer kracht bijgezet. Wilco en Paul ook jullie gefeliciteerd met het behalen van deze mooie prijs.

Toen ik dit bericht van Wilco had ontvangen, ben ik natuurlijk meteen naar de website toe gegaan om te genieten van alle winnende foto's. Kom ik ineens nog een Nederlander tegen: Jaco Ottevanger heeft bij Glanzlichter de Junior-Award gewonnen. Ik ben benieuwd hoeveel Nederlandse winnaars ik nog heb gemist bij andere wedstrijden.

woensdag 26 januari 2011

Extra seminar Frans Lanting op zondag 13 februari

Het seminar ‘conceptuele fotografie’, dat topfotograaf Frans Lanting op 12 februari voor het NVN verzorgd, is helemaal uitverkocht. Dit gebeurde veel sneller dan we hadden voorzien. Daarom hebben Frans Lanting en het NVN besloten om het seminar op zondag 13 februari te herhalen, zodat iedereen de kans heeft om erbij te zijn.

Dat is dus goed nieuws voor iedereen die nog geen kaartje heeft kunnen bestellen, of voor degenen die op zaterdag al andere plannen hebben. Zorg dat je er deze keer wel bij bent en bestel je kaartje snel, voordat dit tweede seminar ook uitverkocht is. Het programma voor zondag 13 februari is hetzelfde als voor het 1e seminar. Ook het tweede seminar zal plaats vinden in bezoekerscentrum ‘De Hoep’ in Castricum. Alle informatie over het seminar en hoe je toegangskaarten kunt bestellen, vind je op de NVN website: www.nvnfoto.nl.

vrijdag 21 januari 2011

Wat doe jij in het 2e weekend van februari?

Ieder jaar organiseert het NVN in het tweede wekend van februari een publieksactiviteit. 





Dit jaar is dat een seminar met Frans Lanting. Volgend jaar is dat alweer het 6e NVN Internationaal Natuurfoto Festival. Wil jij erbij zijn? Houd dan je agenda vrij!

PS Het NVN Internationaal Natuurfoto Festival (INF) wordt iedere twee jaar georganiseerd (in de even jaren).

vrijdag 14 januari 2011

Zend nu in voor Wildlife Photographer of the Year

Vanaf vandaag is het mogelijk om beelden in te zenden voor een van de meest prestigieuze natuurfotowedstrijden ter wereld, de Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year Competition. Er is een prijzenpot van bijna 30.000 euro. Inzenden kan tot 18 maart 2011. Kijk voor meer informatie op deze website.

© Bence Máté

zaterdag 8 januari 2011

Wildlife Photographer of the Year in Museon

Tot en met 6 maart 2011 is deze expositie in het Museon te zien. De tentoonstelling is samengesteld uit de bekroonde foto’s van 'The Wildlife Photographer of the Year Competition', een prestigieuze internationale fotografiewedstrijd, geïnitieerd door het Natural History Museum in Londen, waaraan ‘s werelds meest vooraanstaande natuurfotografen deelnemen.

Record aantal inzendingen
The Wildlife Photographer of the Year Competition heeft dit jaar voor de 27e maal plaatsgevonden. De wedstrijd wordt traditiegetrouw georganiseerd door het BBC Wildlife Magazine en het Natural History Museum in Londen. Natuurfotografen van over de hele wereld dingen mee naar de titel. Dit jaar ontving de organisatie 31.000 foto’s van deelnemers uit 81 landen.

Natuurfotografie door het publiek
Op de zondag 9 januari 2011 organiseert het Museon in Den Haag voor de 3e maal een bijeenkomst waar natuurfotografie door het publiek centraal staat. Fotografieliefhebbers kunnen hun eigen natuurfoto’s aan het kritisch oordeel van een vakkundig panel onderwerpen. Natuurfotografen Jan Vermeer en Peter Muller bespreken, samen met Museon conservator en bioloog Arno van Berge Henegouwen, een keuze uit de ingezonden foto’s. Bovendien kiest het panel hier de beste foto uit. Met de foto ‘Blad in ijsstructuur’ complimenteerden de experts Marielle Gonzalez als beste fotograaf tijdens de eerste bijeenkomst van de ‘Museon Wildlife Photo Community’. De zondagmiddag wordt afgesloten met een korte impressie van het werk van beide fotografen.

vrijdag 7 januari 2011

2011: Nu al een bewogen jaar!

Allereerst wensen we iedereen een heel goed en gezond 2011. We hopen dat het een jaar wordt met veel fotografische hoogtepunten, maar ook een jaar waarin je kunt genieten van al het moois om je heen.
2011 is een jaar tussen twee Internationale Natuurfoto Festivals in. Normaal gesproken zijn dit rustige jaren voor het NVN. In de ‘tussenjaren’ richten we ons voornamelijk op het organiseren van het nieuwe festival, wat in het tweede weekend van februari 2012 wordt gehouden. Dit jaar is het echter anders. Het wordt een druk jaar voor ons.
Als eerste is er natuurlijk het seminar ‘conceptuele fotografie’ van Frans Lanting, op 12 februari. Hierover hebben we al uitgebreid geschreven in de NVN nieuwsbrief, de NVN website en hier op de weblog. De voorverkoop voor dit exclusieve seminar is op 2 januari gestart en het grootste gedeelte van de toegangsbewijzen is al verkocht. Er zijn nog maar enkele plaatsen vrij. Als je er bij wilt zijn, zorg dan dat je snel een kaartje besteld, voordat het seminar helemaal is uitverkocht. Meer informatie over dit seminar en hoe je kaarten kunt bestellen, vind je op de NVN website.
Ook gaan we ons in 2011 meer richten op het internet. We gaan de NVN website vernieuwen. Deze wordt overzichtelijk en duidelijk, zodat je snel kunt vinden wat je zoekt. Hier op de weblog zorgen we dat je op de hoogt blijft van alles wat te maken heeft met natuurfotografie. Minimaal één keer per week vind je hier een nieuw bericht. De vele gastbloggers zorgen voor een grote diversiteit aan onderwerpen en invalshoeken. Op de weblog kun je jezelf aanmelden voor de RSS-feed, zodoende blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws. En je kunt het NVN nu ook volgen via Twitter en Facebook.
We zullen dit jaar nog met meer interessante en leuke dingen komen. Hierover willen we op dit moment nog niet veel kwijt. Maar blijf ons volgen, op de website, de weblog, de NVN nieuwsbrief en via de social media, dan weet je als eerste wat er allemaal gaat gebeuren.