vrijdag 25 februari 2011

Ter inspiratie

Meestal komt de inspiratie pas in mij naar boven als ik met mijn camera in het veld ben. Als de omstandigheden juist zijn, zowel qua licht en onderwerpen als in mijn hoofd, borrelen er soms allerhande creatieve ideeën op. Soms om in iets onooglijks een mooi onderwerp te vinden, soms om een bekend onderwerp eens helemaal anders in beeld te brengen.

Het komt echter ook regelmatig voor dat ik reeds bepakt met inspiratie op pad ga. Dat gebeurt als ik in de dagen voordat ik het veld in ga ergens een foto heb gezien die 'blijft plakken'. Met zo'n beeld of idee in mijn hoofd ga ik dan veel gerichter op pad. Uiteraard niet om de copycat uit te hangen. Dat heeft doorgaans helemaal geen zin, want elke foto en de sfeer van het moment is uniek. Maar je kunt wel je eigen draai aan zo'n foto geven en de opgedane ideeën en technieken opslaan in je fotografische toolbox en gebruiken als de gelegenheid zich voordoet.

Een van de fotografen die mij met enige regelmaat voorziet van inspiratie en creatieve ideeën is de Engelse natuurfotograaf Ben Hall. Zijn portfolio puilt uit van de foto's met 'dat beetje extra'. Behalve een groot aantal foto's in magisch licht, lijkt hij ook patent te hebben op prachtig beeld van dieren in het landschap. Zonder dier zou nog een geweldige landschapsfoto resteren, maar juist de aanwezigheid van het dier in beeld tilt de foto naar de buitencategorie. In sommige beelden is het dier ook nog eens in een kenmerkende actiepose te zien. Een combinatie van landschap, portret en actie in één beeld. Te gek voor woorden, ik ben vaak al blij met één uit drie...

Kijk eens op zijn website en vergaap je. Mijn favorieten? De waterspreeuw en de roepende alk, beide in de categorie dieren in het landschap. Ook de vechtende edelherten kunnen me bekoren, hoewel ik vermoed dat bij die foto flink aan de levels en curves is getrokken in Photoshop. Ben Hall, onthou die naam!

vrijdag 18 februari 2011

Nog een tip van Frans Lanting?

"F8 and be there!" In één van de vorige blogs kon je al lezen dat dit één van de tips is die Frans Lanting heeft meegegeven aan zijn publiek. Een belangrijke les. Hij bedoelt hiermee niet te zeggen dat F8 de meest optimale diafragmaopening is. Maar dat het belangrijker is om in het veld te zijn met je camera, dan je druk te maken over allerlei technische details.

Wil je nog een tip van Frans Lanting? Nee, daar ga ik niet aan beginnen. Dan had je er maar bij moeten zijn...

Nou goed, nog één tip van de grootmeester:

"Bezoek de website Extreme Ice Survey." Het is een initiatief van James Balog. Door middel van time-lapse fotografie brengt het team het smelten van gletsjers in beeld. Het is een website met indrukwekkende beelden.

Ben je nog steeds dit blogje aan het lezen? Schiet op en bezoek die website. Waarom? Nou, ik zal je een aantal redenen geven.
  • Omdat ze met foto's een milieuprobleem weten vast te leggen, waar iedereen het over heeft, maar wat je met het blote oog niet kunt zien.
  • Omdat ze fotografie gebruiken om (politieke) aandacht te krijgen.
  • Omdat het prachtige beelden zijn.
  • Omdat Frans Lanting het zegt!
Redenen genoeg dus. Waar wacht je nog op? Hup, naar die website!

zondag 13 februari 2011

Seminar Frans Lanting....Wow

Afgelopen weekend heeft Frans Lanting een seminar gegeven voor het NVN over conceptuele natuurfotografie. Wow...wat een fantastische ervaring om dit mee te maken.



Frans Lanting is de meest succesvolle Nederlandse natuurfotograaf. Ruim dertig jaar geleden is hij verhuisd naar Santa Cruz in Californië. In de loop van enkele decennia heeft hij enorme prestaties achter zijn naam gezet. Als National Geographic fotograaf is hij wereld beroemd geworden. Een van zijn top prestaties is een spraakmakend artikel in National Geographic Magazine over biodiversiteit, en dat al in 1999. Hij heeft vele boeken gepubliceerd, waaronder klassiekers als Madagaskar, Okavango, Oog in Oog, Jungles en Life. Hij is een professional in hard en nieren en straalt dit uit in zijn houding en gedrag. Hij heeft de deelnemers aan het seminar een brede kijk gegeven op zijn manier van werken. Heel open met goede en volledig uitgewerkte voorbeelden, alle rust en tijd voor het beantwoorden van de vele goede vragen en een belangrijke tip 'F8 and be there'. Ongetwijfeld een enorme boost voor de manier van werken voor alle deelnemers. In intiem gezelschap hebben we de dag afgesloten met een volgens Frans 'Ouderwets gezellige Hollandse avond'. Dit smaakt naar meer...

vrijdag 11 februari 2011

Mijn eerste NVN Blog


Laat ik mij vandaag voorstellen als blogger voor het NVN. Mijn naam is Arend-Jan Migchelbrink en ik ben actief in de natuurfotografie als voorzitter van het VNFE en als vrijwilliger bij het NVN. Als facilitair medewerker voor het NVN heb ik een bijdrage geleverd aan de internationale festivals die om de 2 jaar in Arnhem worden georganiseerd. Als vrijwilliger besef je pas goed dat er achter de schermen door zowel het NVN bestuur als de vrijwilligers veel werk verzet moet worden om een festival zo groot als het internationale festival te organiseren en uit te voeren. Als je dan na afloop op een geslaagd festival kunt terugkijken, geeft het veel voldoening dat je daar een actieve bijdrage aan hebt kunnen leveren.

Natuurlijk beleef ik ook veel plezier aan het fotograferen zelf. Het fotograferen van landschappen bij mij in de buurt vind ik erg leuk. Vooral door het niet ver te hoeven reizen is het erg makkelijk om nog een keer terug te komen als de resultaten tegenvallen of als de omstandigheden niet optimaal zijn. Op deze manier kan je een leuke verzameling van de natuur in eigen omgeving opbouwen. Zo kan ik op mijn werk regelmatig iets laten zien van het natuurgebied dat vanuit kantoor te zien is en aan de overkant van de snelweg ligt maar dat niemand kent. Vaak is er dan verbazing wat er nog steeds dicht bij huis te zien is. Fotografie is dan een middel geworden om mensen daarmee bekend te maken en op deze manier kunnen wij mee helpen om deze natuur te behouden. Mensen zullen immers zich alleen willen inzetten om iets te behouden waarmee zij bekend zijn.

Naast mijn natuurfotografie dicht bij huis staan mijn vakanties vaak in het teken van natuur en natuurfotografie. Ik maak graag lange wandelingen in de Europese gebergten of andere plekken waar de natuur nog in al haar schoonheid is te bewonderen. Haast al mijn vakanties zijn in Europa omdat ik vind dat daar nog steeds veel variatie op een relatief klein oppervlak te zien is en waarom zou je dan een verre reis gaan maken, vooral omdat mijn vrije tijd wel wat beperkt is.

Op zich maakt het niet uit wat en waar wij fotograferen als wij het maar op een verantwoorde manier doen zoals in de door het NVN geadopteerde richtlijnen van de ILCP. Als wij dan met onze fotografie mensen kunnen betrekken of enthousiast kunnen houden bij het behoud van alle diversiteit die in de natuur te vinden is, kunnen wij onze hobby of voor sommigen het werk ook nog eens op een nuttige manier gebruiken.

Ik wil vanaf deze plaats iedereen een succesvol en plezierig fotojaar 2011 toe wensen. Daarnaast hoop ik dat als het NVN weer eens een beroep op vrijwilligers moet doen, dat er altijd een paar mensen zijn die zich daarvoor willen inzetten. Het NVN bestuur is te klein om alles zelf te kunnen doen en ik spreek uit ervaring dat het erg gezellig en bevredigend is om te doen.

vrijdag 4 februari 2011

Nederlandse natuurfotografen doen het goed in het buitenland (deel 2)

Ik had het al een beetje voorspeld in mijn vorige bericht. Natuurlijk heb ik niet alle Nederlandse natuurfotografen vermeld die een prijs hebben gewonnen bij een grote wedstrijd. Maar ik had niet verwacht dat ik zo'n grote flater zou slaan. De fotograaf die ik ben vergeten is namelijk, niemand minder dan medeblogger op dit NVNblog: Marijn Heuts.

Niet alleen heeft Marijn een Highly commended gewonnen bij de wedstrijden van Asferico en GDT. Hij heeft ook de categorie 'Small World' gewonnen bij de wedstrijd Outdoor Photographer of the year.

Oeps, sorry Marijn!

Hier de winnende foto.