vrijdag 27 mei 2011

Doe mee met de Emerging Nature Photographer Award

National Geographic introduceert de Emerging Nature Photographer Award, een aanmoedigingsprijs voor jonge fotografen (tot en met 35 jaar) die met hun werk willen bijdragen tot natuurbescherming en -bewustwording. De fotografieprijs valt in het kader van de Future for Nature Awards, een serie internationale prijzen die zijn bedoeld om jonge mensen te steunen en te stimuleren in hun natuurbeschermingswerk. Voor de nieuwe fotocompetitie moeten kandidaten niet alleen uitstekende natuurfoto’s kunnen maken, zij moeten met deze foto’s ook een verhaal kunnen vertellen en zij moeten zichzelf en hun werk voor een jury kunnen presenteren.

De winnaar van de Emerging Nature Photographer Award krijgt de gelegenheid een project van een van de Future for Nature-winnaars te bezoeken en hierover een reportage voor National Geographic te verzorgen.

Foto’s inzenden? Klik hier!

vrijdag 20 mei 2011

Digitale fotografie: Natuur

Natuurfotografie is een van de populairste vormen van fotografie en dat is begrijpelijk, want het is feitelijk een combinatie van twee hobby’s. Enerzijds ben je aan het fotograferen, anderzijds ben je op mooie plekken in de natuur. De komst van de digitale camera heeft daarbij veel nieuwe mogelijkheden gecreëerd.


In dit boek gaat natuurfotograaf Johan W. Elzenga in op alle aspecten van de natuurfotografie, zoals het kiezen van de juiste apparatuur, het gebruik van diafragma, sluitertijd, standpunt, brandpunt en lenzen, en speciale digitale technieken zoals panoramafotografie via het aan elkaar plakken van meerdere opnamen. Ook gaat hij uitgebreid in op compositie, het benaderen van het onderwerp en de uitdagingen van het fotograferen in uiteenlopende weersomstandigheden. Het geheel is geïllustreerd met prachtige voorbeelden. Een must voor iedere enthousiaste natuurfotograaf, zowel de beginner als de meer gevorderde.

Auteur: Johan W. Elzenga
ISBN: 987-90-430-1890-6

vrijdag 13 mei 2011

VNF-E bestaat 25 jaar

Er wordt weer een jubileum gevierd bij een natuurfotovereniging. Deze keer is de Vereniging van natuurfotografen Eindhoven aan de beurt. Dit jaar vieren zij hun 25-jarig jubileum. Op 22 mei wordt dit in besloten kring gevierd, onder andere met een presentatie van Theo Bosboom. Het NVN wil het VNFE van harte feliciteren met dit prachtige jubileum.

vrijdag 6 mei 2011

Drukke tijden...

Op dit moment is het zonnig in Nederland en genieten veel mensen van een verdiende voorjaarsvakantie. Voor natuurfotografen is dit één van de drukste perioden van het jaar. Het voorjaar is een bruisende periode, waar in korte tijd veel gebeurt. Heerlijk, lekker vroeg naar buiten met je camera en vooral genieten.



foto: Eric Bergmeester

Deze week heeft het NVN bestuur flinke stappen gezet in de voorbereiding van het 6e NVN Internationaal Natuurfoto Festival dat plaatsvindt op 10 en 11 februari 2012. Het wordt weer een leuk festival met veel bijzondere presentaties! In oktober maken we het programma bekend. Voordat het zover is, moeten we nog heel wat klusjes klaren. Onder andere moet dan onze geheel vernieuwde website klaar zijn. Eindelijk, zullen veel mensen denken.....tja, daar ben ik het mee eens.