vrijdag 29 juli 2011

Reizen naar Spitsbergen

Ruim vijfhonderd kilometer ten noorden van Noorwegen ligt de eilandengroep Spitsbergen(Svalbard. Het ligt dichtbij de Noordpool en 60 procent van het oppervlak is bedekt met spectaculaire gletsjers.

















Spitsbergen biedt een verrassende variatie aan flora en fauna. Zo zijn er de grote zeezoogdieren; walvissen, walrussen en zeehonden. De ijsbeer komt op heel Spitsbergen voor, maar vooral in het noorden en oosten. De poolvos is in de omgeving van Longyearbyen te vinden.

Longyearbyen heeft een populatie van 2200 mensen en is daarmee de grootste plaats op Spitsbergen. Er zijn gedurende het hele jaar vogels in Longyearbyen, maar in de winter trekken er veel weg. In de maanden mei en juni zijn er tussen de 30-40 soorten waar te nemen.
Een aantal voorkomende soorten zijn de Eidereend, de Noordse Stormvogel, de Paarse Strandloper, de Spitsbergen Sneeuwhoen, de Sneeuwgors en de Zwarte Zeekoet. In de donkere maanden zijn er, behalve de Spitsbergen Sneeuwhoen, geen vogels op het land te zien, maar wel op zee. Zodra het eerste licht weer terugkomt, eind januari, is de eerste vogel die het vogelseizoen opent de Noordse stormvogel. Eind maart arriveert de Koningseider en de Brandgans. Half mei komen uiteindelijk de Rietganzen. In mei is het land nog bedekt met sneeuw en de temperatuur is nog erg laag, ondanks dat de zon al dag en nacht schijnt. De zomer duurt van begin juni tot half augustus. De vogels die op Spitsbergen broeden zijn o.a de Roodkeelduiker, de Rietgans, de Brandgans, de Eidereend en de Sneeuwgors. In augustus begint de grote trek.

Er zijn momenteel veel reisorganisaties die reizen bieden naar Spitsbergen. Over land zijn veel gebieden niet bereikbaar, vandaar het aanbod van reizen per expeditie- of cruiseschip. Ook zijn er fotoreizen te boeken met bekende fotografen. In de buurt van Longyearbyen zijn er verschillende excursiemogelijkheden b.v. per boot naar het verlaten Russische mijnstadje Pyramiden of met de Zodiac naar Fluglefjella waar o.a de Kortbekzeekoet nestelt. In Adventdalen kun je een kayaktocht maken en vervolgens een wandeltocht in de bergen. Er zijn in Longyearbyen tot half juni hondensledetochten te maken. Ook landschappelijk is Spitsbergen een trekpleister met zijn puntige zwart-witte bergen. Half juni ontstaat er een kleurrijk tapijt van bloemen. Het toerisme op Spitsbergen is niet voor niets in opkomst. Is dat een voordeel voor Spitsbergen? De bevolking verdient aan het toerisme. De mijnen zijn op één na gesloten en zonder toerisme zou Spitsbergen ontvolken.

Maar wat betekent het voor de natuur? De eigen bevolking is bewust van de natuurschat die ze bezitten. Er is een vogelstation in Longyearbyen, daar wordt de vogeltrek bijgehouden. Brengen we door het toerisme het klimaat onder de aandacht of verstoren we de natuur?

vrijdag 22 juli 2011

Eerste gastspreker NVN Internationaal Natuurfoto Festival 2012 bekend.


Eigenlijk zouden we wachten tot september met het bekendmaken van de eerste namen van het 6e NVN Internationaal Natuurfoto Festival, maar we willen vast een klein tipje van de sluier oplichten. De eerste gastspreker die op het festival een presentatie komt geven is niemand minder dan Bas Meelker. We zijn er heel erg blij en trots dat hij, volgend jaar op 11 februari voor ons een presentatie komt geven.

Enkele weken geleden kon je hier al een stukje lezen over het boek ‘Focus op fotografie - Landschap en architectuur’ van Bas Meelker en Pieter Dhaeze. Nu ik de kans heb gehad om het boek te lezen kom ik er nog een keer op terug, voor een korte recensie.

Het eerste wat je opvalt als je het boek openslaat zijn natuurlijk de prachtige foto’s van Bas Meelker. Alleen al voor de foto’s is het de moeite waard om het boek aan te schaffen. Het eerste gedeelte van het boek staat vol met aanwijzingen over landschap- en architectuurfotografie, maar veel van deze tips zijn vooral interessant voor beginnende fotografen. Als je al langer bezig bent met fotografie, dan zijn veel van de tips al wel bekend. Dit komt waarschijnlijk omdat het boek moet passen in de serie ‘focus op fotografie’. Op het moment dat de schrijvers wat dieper op de stof ingaan merk je meteen dat de teksten leerzamer worden, ook voor de meer ervaren fotografen. Het meest interessante (en meest uitgebreide) onderdeel van het boek is het laatste hoofdstuk. In dit laatste gedeelte laat Bas Meelker voornamelijk de foto’s spreken. Aan de hand van verschillende thema’s zie je veel adembenemende beelden voorbij komen. Hier valt alles op zijn plaats. Je ziet alle tips uit de eerdere hoofdstukken weer terug komen en de bijschriften geven je een unieke blik in de keuken van Bas Meelker; leerzaam en heel inspirerend.

‘Focus op natuurfotografie – Landschap en architectuur’ is een interessant boek voor iedereen die geïnteresseerd is in landschap en architectuurfotografie; of je nu net begint met deze hobby, of al lang bezig bent. Na de eerste keer lezen zul je het boek nog vaak inkijken. Niet alleen als naslagwerk, maar ook als inspiratiebron. 

Informatie:
ISBN (EAN): 978-905940-403-8
Omvang: 200 pagina's
Prijs: € 27,50
Het boek bestellen

vrijdag 15 juli 2011

Uitvoering vakantie voorbereiding

In een van mijn eerdere blogs voor het NVN heb ik het erover gehad dat voorbereiding belangrijk kan zijn. Zo wilden wij dit jaar papegaaiduikers gaan fotograferen. Een beetje uitzoekwerk gaf ons een tijdsperiode en verschillende locaties waar dit goed zou moeten kunnen. Wij kwamen uit op de Farne Islands in noordoost Engeland. Het tijdstip was begin juni. Waar wij uiteindelijk niet helemaal op voorbereid waren, was dat de sterns die op het eiland veel voorkomen en soms op het wandelpad broeden hun territorium verdedigen. Wij werden daar door de verkoper van de boottickets op geattendeerd en hij adviseerde ons om zeker een hoed mee te nemen. Die hadden wij in de auto liggen en deze was dus makkelijk mee te nemen. Eenmaal op het eiland bleek dat deze hoeden zeker niet overbodig waren. Ik werd al snel vanuit de lucht aangevallen. Alsof dat nog niet genoeg was, ging er een stern op mijn hoofd zitten zodat hij zich volledig kon uitleven. Later kwam een van de wardens naar mij toe lopen. Hij vertelde dat een paar van zijn collega's handschoenen in hun hoed hebben om het leed te verzachten. Naar mijn gevoel is dat niet echt nodig. De vogels zijn niet erg groot en een hoed vangt veel op.

De papegaaiduikers hebben wij veel gezien en ook kunnen fotograferen. Jammer is dat je alleen maar op vastgestelde tijdstippen op het eiland mag komen en de tijdsduur was wat beperkt. Die beperking is goed te begrijpen, net zoals dat je alleen maar over de aangegeven paden mag lopen. Het kan er behoorlijk druk worden en als er dan geen beperkingen zijn, wordt de verstoring waarschijnlijk toch te groot. Wij hadden een bootje dat eerst een excursie tussen de eilanden maakte waardoor wij uiteindelijk maar een uur op het eiland hadden. Dat is toch wel aan de korte kant maar voor een eerste kennismaking goed. Later in de vakantie hebben wij een 2de tocht gemaakt die ons naar 2 eilanden, Staple Island en Inner Farne, zou brengen. Op ieder eiland heb je dan 2 uur de tijd en dat is toch wel fijner. Helaas bleek toen dat goed plannen ook niet altijd een garantie voor succes is. Op de dag dat wij geboekt hadden, bleek de boot niet te varen i.v.m. een begrafenis en werd de trip naar de volgende dag verschoven. De dag erop konden wij 's morgens niet varen, de golven waren te hoog om op Staple Island te kunnen aanmeren. Daarvoor konden wij in de middag naar Inner Farne waar wij dan 3 uur de tijd hadden.

Al bij al hebben wij toch een paar goede foto's van papegaaiduikers kunnen maken. Doordat de papegaaiduikers inmiddels jongen hadden, was het een af- en aanvliegen van de vogels. Dat gaf wel kans op mooie beelden maar wij kwamen er ook achter dat dat nog niet zo makkelijk was. Veel foto's gemaakt maar de goede moeten wij er nog tussen uit zoeken. Wij hebben er in ieder geval van geleerd dat wij thuis meer moeten oefenen in het fotograferen van vliegende vogels, dat ging nu vaak fout. Groot probleem was dat de camera vaak op het laatste moment scherp stelde op de achtergrond en niet op ons onderwerp, een snel bewegende kleine vogel die op korte afstand aan- of langs kwam vliegen.

Naast de papegaaiduikers waren er veel noordse sterns en kuifaalscholvers op het eiland. Ook zij hadden jongen zodat oudervogels continu kwamen aanvliegen om hun jongen te voeden. Veel van de aanwezige meeuwen probeerden de oudervogels in de buurt op te vangen om hun de gevangen visjes te ontfutselen. Dat lukte soms wel maar niet altijd. Het leverde in ieder geval een mooi onderwerp om te fotograferen.


http://nl.wikipedia.org/wiki/Farne-eilanden
http://www.farne-islands.com/boat-trips/index.htm

vrijdag 8 juli 2011

Startbijeenkomst 6e NVN INF

Na maanden van voorbereiding, was het afgelopen maandag zover: de startbijeenkomst van het 6e NVN Internationaal Natuurfoto Festival. Dit is altijd een belangrijke mijlpaal in de aanloop naar het festival.

Het is het moment dat het bestuur alle medewerkers informeert over de plannen, vorderingen, mijlpalen en...de gastsprekers. Ook deze keer staan er weer hele bijzondere namen op de sprekerslijst, met toppers van ongekende wereld allure. De details worden de komende weken verwerkt. Daarom wachten we nog even met het bekend maken van de namen tot in september.

In de loop van de jaren is de groep van medewerkers langzaam gegroeid. Leuk om te zien, is dat er een harde kern is met vaste medewerkers. Deze mensen zijn enorm gemotiveerd en enthousiast en komen vaak met leuk ideeën en suggesties. Wat ook heel fijn is, is dat deze mensen heel goed weten wat er allemaal gedaan moet worden. Dit is een hele geruststelling en geeft een goed gevoel in deze vakantieperiode.

vrijdag 1 juli 2011

Het Natuurfestival van Namen


Het natuurfestival van Namen (België) komt er weer aan. Het festival zal plaats vinden van 14 tot en met 23 oktober 2011. Bij dit festival horen twee natuurfotowedstrijden. Tijdens het festival worden de genomineerde foto’s tentoongesteld en voor de winnaars zijn er mooie prijzen te verdienen.

De wedstrijden zijn: De Wedstrijd voor Vogelfotografie “Emotion’ ailes” van Aves en De Grote Internationale Wedstrijd voor Dierenfotografie. Meer informatie over de wedstrijden en de reglementen kun je vinden op deze website (informatie in het Engels). 

Wedstrijd Aves “Emotion’ailes”
www.aves.be/concoursphoto
Info: info@aves.be
Uiterste inzenddatum: 11 september 2011

Grote Internationale Wedstrijd voor Natuurfotografie
www.festivalnaturenamur.be
Info: secretariat@festivalnaturenamur.be
Uiterste inzenddatum: 02 september 2011