vrijdag 30 september 2011

Herfst

Het lijkt de laatste paar dagen wel of het eindelijk zomer is; hoge temperaturen, een strakke blauwe lucht en overvolle terrasjes. Toch is het alweer herfst. Als je naar de natuur kijkt, dan zie je de eerste tekenen van het najaar verschijnen. De blaadjes beginnen langzaam te verkleuren en de paddestoelen steken voorzichtig hun kopjes boven de grond. Bij het woord 'herfst' denken veel mensen al snel aan regen en wind. Maar voor natuurfotografen is de herfst één van de mooiste seizoenen. Elke dag is weer anders en kun je weer een nieuw onderwerp vinden om te fotograferen.


Paddestoelen zijn altijd dankbare onderwerpen om te fotograferen. Je hebt ze in alle maten en kleuren, alleen of in groepjes. Het is echt een onderwerp om jezelf urenlang mee te vermaken, op zoek naar de perfecte compositie. Verder heb je natuurlijk nog de prachtige kleuren van de herfstbladeren. Niet alleen fantastisch als je landschappen fotografeert, maar ook zeer geschikt voor detailfoto's. In het najaar heb je ook veel te maken met mist. Dit levert vaak mooie plaatjes op. En dan zou ik nog bijna de spinnenwebben vergeten, die in de herfst regelmatig veranderen in prachtige parelsnoeren. Kortom; genoeg inspiratie om dit najaar niet binnen te blijven zitten.

vrijdag 23 september 2011

Timelapse video


Time lapse fotografie is een aparte manier van fotograferen. Door om een aantal minuten steeds vanuit hetzelfde punt een foto te maken (intervalopnamen), kun je een film maken waarin de veranderingen in het landschap te zien zijn. De vaste tijd tussen de afbeeldingen kan variëren van minder dan een minuut tot meer dan een dag. Wanneer je de beelden monteert, vervallen de tussentijden en krijg je een film van hoge kwaliteit.
Voor deze opnamen heb je in ieder geval een statief nodig en een flinke geheugenkaart. De batterijen kunnen je vervangen tussen de opnamen door. Het is beter de camera niet van het statief af te halen.
Je kunt het beste werken in de manuele stand. Hoe hoger je diafragma, des te meer scherptediepte je zult krijgen. Zet je camera op manuele scherpstelling, zodat die niet bij elke foto gaat zoomen. De film kun je bijvoorbeeld met Quicktime in elkaar zetten.
Als je wilt zien wat het effect is surf dan eens naar:
http://vimeo.com/24456787

The Arctic Light
by TSO Photography

vrijdag 16 september 2011

Marsel van Oosten; Wildlife Photographer of the Year

De Nederlandse Natuurfotograaf Marsel van Oosten heeft bij de 2011 International Photography Awards (IPA) de eerste prijs gewonnen in de categorie Wildlife. Hiermee verdiende hij ook de titel Wildlife Photographer of the year. Hij kreeg deze prestigieuze prijs voor zijn serie over de Japanse makaken. Daarnaast won Marsel van Oosten ook de tweede prijs in de categorie People en maar liefst zeven Honorable Mentions.


Over de fotograaf
Marsel van Oosten is een professioneel natuurfotograaf die al veel grote prijzen heeft gewonnen. Zijn werk is bekend om het perfecte gebruik van licht, kleur, compositie en perspectief. Op de website van Marsel van Oosten kun je zijn prachtige foto’s bekijken en meer over hem te weten komen; www.squiver.com.

vrijdag 9 september 2011


Eindelijk waren er weer een paar zomerse dagen. Als je dan het geluk hebt om nog een paar dagen vrij te zijn ook, dan ga je natuurlijk lekker op pad. Nog even kunnen we kikkers en insecten fotograferen. De vlindertijd loopt al weer af. De vlinders zien er ook al wat afgevlogen uit. Libellen kun je nu ook nog goed fotograferen, bijvoorbeeld de Zwervende heidelibel is vooral ook talrijk begin september. Het voordeel is dat veel soorten zich nu wat minder snel bewegen, omdat ze zich opwarmen in het zonnetje. Dus aan de slag!

maandag 5 september 2011

Terug van weggeweest

De afgelopen weken hebben wij geen berichten gepost op dit blog. Alle bloggers waren op reis of genoten van hun welverdiende rust. De accu's zijn weer opgeladen...dus vanaf deze week posten wij weer wekelijks een leuk of interesant berichtje.