vrijdag 28 oktober 2011

Hoezo scherp?

Als je 'het internet' moet geloven, zijn wij fotografen altijd maar op zoek naar de scherpste lenzen. Foto's van bakstenen muren worden op pixelniveau bestudeerd en de resultaten worden op forums uitgebreid besproken. Echt onscherpe jamglazen daargelaten, zijn de geringe verschillen voor het blote oog echter eigenlijk niet te zien en kan de spaarzame vrije tijd wat mij betreft beter besteed worden aan het maken van mooi beeld dan aan het pixelpeepen. Foto's van bakstenen muren doen het trouwens ook slecht in wedstrijden en in de stockverkoop.

En waarom zou een goeie foto altijd haarscherp moeten zijn? Soms kan bewuste onscherpte juist een bepaalde sfeer scheppen, of een kunstzinniger beeld opleveren dan een rechttoe-rechtaan scherpe registratieopname. After all, fotografie blijft een kunstvorm, al is de natuurfotografie vermoedelijk wel de conservatiefste vorm van fotografie die er bestaat.

Een mooi onderwerp om je onscherpe glas op los te laten zijn paddenstoelen. Waarom? Ze zijn er nu in overvloed, ze lopen niet weg (dus je kunt er rustig op los experimenteren) en hun vormen en herhalingen lenen zich uitstekend voor een creatieve benadering. Hierboven een voorbeeld van een foto die tot stand kwam door handmatig achter de paddenstoelen scherp te stellen, waardoor zowel de paddo's als het mos onscherp worden weergegeven. De vage lichtcirkel zet de onscherpe onderwerpen toch in de spotlight. Het koude, blauwe herfstochtend effect kwam tot stand door de witbalans al in-camera op kunstlicht te zetten. Who needs tacksharp anyway?

vrijdag 21 oktober 2011

Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year

De natuurfoto wedstrijd van Veolia Environnement is dit jaar gewonnen door Daniel Beltrá. Hij wist de titel Wildlife Photographer of the Year te verdienen met een indringende foto van een groep bruine pelikanen in een rescuecenter, helemaal besmeurd met olie, door het olielek in de Golf van Mexico (2010).
Fotograaf: Marsel van Oosten
Tot de prijswinnaars behoren ook drie Nederlanders. In de categorie ‘Behavior: Birds’ is Jan van der Greef verkozen tot runner-up. Een nachtfoto bij de Aloba arch in Tsjaad leverde Marsel van Oosten een specially commended op in de categorie ‘Wild places’. En in de categorie ‘Nature in black and white’ wist Andrew George een plaatsje tussen de highly commended foto’s te veroveren.
Fotograaf: Andrew George
Het NVN wil alle prijswinnaars van harte feliciteren met het behalen van deze prachtige resultaten. Voor een compleet overzicht van alle winnaars kun je terrecht op de website van het Natural History Museum.

vrijdag 14 oktober 2011

VNF-A viert 25-jarig jubileum

Op zaterdag 5 november viert de Vereniging Natuurfotografen Apeldoorn dat ze 25 jaar bestaan. Het belooft een bijzondere dag te worden, want ze hebben een aantal zeer goede sprekers op het programma staan, waaronder de Fin Jari Peltomäki. Voor het hele programma kun je een kijkje nemen op de website: www.vnf-apeldoorn.nl.


Het NVN feliciteert VNF-A met dit prachtige jubileum.

vrijdag 7 oktober 2011

NVN Workshop Frans Lanting California Coast 2012

In samenwerking met het NVN geeft Frans Lanting komend voorjaar een 7 daagse workshop in Californië in de Verenigde Staten. Een exclusieve workshop met deze topfotograaf biedt een unieke kans te werken aan uw persoonlijke groei op fotografisch gebied. De workshop vindt plaats van 21 t/m 29 april 2012 op prachtige locaties rondom zijn thuisbasis in Santa Cruz en Monterey.


Frans zal samen met zijn 3 man sterke professionele staf voor een ongelofelijke workshopervaring zorgen.  Frans is National Geographic fotograaf en heeft vele prijzen gewonnen zoals BBC Wildlife Photographer of the Year, World Press Photo en de Ansel Adams Award.

Op unieke locaties rondom zijn thuisbasis zal gewerkt worden aan uw persoonlijke groei op fotografisch gebied, de kunst van het zien en conceptuele fotografie. Niet oppervlakkig, maar verder leren kijken. Het team tilt u naar een hoger niveau door een persoonlijk ontwikkelplan, intensieve begeleiding, gezamenlijke bespreking van het werk en het maken van een eindpresentatie.


Naast fotograferen zal er aandacht uitgaan naar workflow en beeldbewerking. Dit alles samen met een Nederlandse groep workshopdeelnemers in de dynamische setting van de Californische kuststreek rondom Santa Cruz en Monterey in de Verenigde Staten.

Deze workshop wordt aangeboden door Frans Lanting Studio in samenwerking met het NVN. Er kunnen slechts 18 personen deelnemen.

Voor het opvragen van een uitgebreide brochure of meer informatie kunt u contact opnemen met Eric Bergmeester via e.bergmeester@nvnfoto.nl.