zondag 29 januari 2012

Rhein II versus Fjord I

Vrijdag 10 februari verzorgt Jasper voor het NVN een seminar: “het is maar hoe je het bekijkt”. De zaterdag was binnen een mum van tijd uitverkocht waardoor de NVN heeft besloten het festival uit te breiden met een prachtig programma.



©Andreas Gursky

Rhein II is een foto gemaakt door de Duitse beeldend kunstenaar Andreas Gursky in 1999. In 2011 werd een afdruk geveild voor $ 4,3 miljoen, waardoor het de kostbaarste foto is, die ooit is verkocht.

De foto werd geproduceerd als de tweede (en grootste) van een set van zes afbeeldingen van de rivier de Rijn. In het beeld stroomt de Rijn horizontaal tussen de groene velden, onder een bewolkte hemel.
Rhein II was voor Jasper Doest de aanleiding om eens in zijn archief te spitten.
Het resultaat was dit beeld wat Jasper op Facebook gekscherend voor 1,5 miljoen dollar te koop heeft aangeboden.



©Jasper Doest

Omdat Jasper erg benieuwd is naar jullie kijk op beeld, vraagt hij naar jullie mening en stelt hij de vraag :
“Fjord 1 veilen voor 1,5 miljoen of hup de vuilnisbak in?
Wat vinden jullie van dit beeld en waarom? Geef je oprechte mening en …uh bieden mag natuurlijk ook”.

De best beargumenteerde mening wordt tijdens het seminar ”rijkelijk beloond”.

Jasper heeft er zin in en verheugt zich om onder het genot van een drankje van gedachten te wisselen over fotografie. “Tot de 10e!”

zondag 22 januari 2012

Programma NVN festival op vrijdag gewijzigd!



Extra programma op vrijdag 10 februari 2012:
Vanwege de enorme belangstelling voor het zaterdagprogramma dat inmiddels helemaal uitverkocht is, heeft het NVN besloten om op vrijdagmiddag en avond een extra programma aan te bieden dat uitgebreider is dan aanvankelijk gepland:
Een seminar met Jasper Doest: ‘Het is maar hoe je het bekijkt’
In dit seminar gaat Jasper aan de hand van eigen beeld in op het kijken met je hoofd of met je hart, over de kracht van beeld en de waarde van een verhaal.
Voor dit extra seminar zijn kaarten te bestellen voor maximaal 80 deelnemers.
Jan Vermeer: ‘Kroeskoppelikanen, het betere jatwerk!
Deze pelikanen vallen vooral op door hun kroesvormige veertjes op hun kop en de fel roodgekleurde snavels. Naast deze sexy look ontdekte Jan Vermeer een heel bijzonder en spectaculair gedrag omdat deze vogels niet worden bijgevoerd door vissers.
Deze lezing behoort tot het voorprogramma.
Nature Moments: Een multimedia ervaring waarin beleving van de natuur op spectaculaire wijze breeduit wordt verbeeld (dit programma wordt op zaterdag herhaald)
Twee documentaires, behorend tot het voorprogramma:
GREEN. Deze ook tijdens het vorige festival vertoonde documentaire laat zien hoe ingrijpend de gevolgen zijn van de palmolie industrie.
SPOIL. Deze documentaire laat zien wat de gevolgen kunnen zijn van de olie industrie op de kwetsbare natuur en leefomgeving van de indianen in west-Canada.
Paul Nicklen met een live show: ‘Polar obsession’Paul geeft op zaterdag een presentatie met dezelfde titel. Op vrijdag is zijn lezing uitgebreider en geeft hij een persoonlijk kijkje achter de schermen in de harde wereld als National Geographic fotograaf en neemt u mee als duiker onder het poolijs. Fotograferen onder deze omstandigheden vraagt veel voorbereiding, ervaring en vooral moed. De resultaten zijn verbluffend. Ook is er op vrijdag ruimschoots gelegenheid om Paul te ontmoeten en eventueel boeken te laten signeren.
Ook op deze vrijdag heeft u de hele dag gratis toegang tot Burgers’Zoo en kunt u met uw meegenomen camera een compleet fotografisch dagje uit.

vrijdag 13 januari 2012

Foto expositie het Rijk van Nijmegen


Van 9 januari – 17 februari 2012.

De Marius van der Sandt Stichting en de Vereniging Natuur Fotografen (VNF) Nijmegen organiseren samen een fraaie foto expositie over het Rijk van Nijmegen.
De foto’s in deze tentoonstelling zijn gemaakt door leden van de vereniging VNF Nijmegen. Alle foto’s zijn ook werkelijk in het Rijk van Nijmegen gemaakt en tonen de enorme variatie in landschap, flora en fauna.
Met deze tentoonstelling brengt de stichting de geweldige rijkdom aan biotopen in het Rijk van Nijmegen in beeld. De mooie en afwisselende natuur van het Rijk van Nijmegen wordt in al haar facetten getoond, in de vorm van landschappen, vogels, insecten en abstracte beelden.

Marius van der Sandt Stichting
De doelstelling van deze stichting is de bevordering van de natuurfotografie. De stichting beoogt natuurfotografen en vooral beginnende natuurfotografen met talent te ondersteunen in hun verdere ontwikkeling.
De Marius van der Sandt Stichting is opgericht ter nagedachtenis van de jonge student en natuurfotograaf Marius van der Sandt, geboren en getogen in Nijmegen. Hij overleed op twintigjarige leeftijd op 20 oktober 2006 door een ongeval. Hij heeft vijf jaar intensief gefotografeerd en vele fotoreizen gemaakt onder meer naar Nieuw Zeeland en Amerika. Zijn laatste grote reis was met Frans Lanting naar de Noordpool.

De tentoonstelling wordt verzorgd door de FNWI Radboud Universiteit Nijmegen/ Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.
Bezoek de site voor informatie over adres en openingstijden: www.ru.nl/fnwi