donderdag 27 november 2008

Overzeese inspiratie

Ik spreek denk ik niet alleen voor mezelf als ik zeg dat een natuurfotograaf zijn of haar foto's niet alleen voor zichzelf maakt. Allemaal zijn we een beetje exhibitionistisch en laten we onze beelden graag aan andere mensen zien. Een internetforum is daarbij een mooie tool. Behalve dat je er je foto's kunt laten zien en er commentaar op kunt krijgen (en geven!), kun je er veel leren van anderen (vaak profs), je kennis overdragen aan anderen en inspiratie opdoen.

Voor wie de Engelse taal een beetje machtig is zijn er drie Amerikaanse sites die er voor mij echt uitspringen. Alledrie gaan ze al een tijdje mee en vormen een onuitputtelijke bron van kennis op alle gebieden van de natuurfotografie (van vogels tot landschappen en van zoogdieren tot macro). Bovendien is het niveau er behoorlijk hoog. Door je daar aan op te trekken en open te staan voor kritiek (!) gaat de kwaliteit van je eigen werk zienderogen met sprongen vooruit.

Dat het niveau er hoog is mag blijken uit het feit dat veel van de regelmatige posters prijzen hebben gewonnen in de grote internationale competities zoals BBC, GDT en Nature's Best.

Hier zijn de links:


Naturephotographers.net - de oorspronkelijke site, still going strong
Naturescapes.net - Ruim 5 jaar geleden afgesplitst van NPN en net zo toonaangevend
Birdphotographers.net - Relatief nieuw, anders dan de naam doet vermoeden niet alleen vogelfotografie

Ik zou zeggen: give it a try en verbreed je horizon!

vrijdag 14 november 2008

Overleg NVN Natuurfotograaf van het jaar 2009

Deze week is het NVN bestuur en de wedstrijdcommissie weer bij elkaar geweest. Er zijn spijkers met koppen geslagen. De organisatie begint zijn uiteindelijke vorm te krijgen.

Unieke prijzen
Er zijn fantastische prijzen te winnen. De categorie winnaars krijgen een heel bijzondere en unieke meerdaagse fotoexpeditie aangeboden in de Biesbosch. Ook worden zij uitgenodigd om samen het resultaat te presenteren tijdens het 5e NVN Internationaal Natuurfoto Festival in 2010.

Website
De website www.nvnfotowedstrijd.nl is inmiddels online. Hierop staat alle actuele informatie over de wedstrijd. Binnen enkele dagen ontvangen alle fotografen die zijn aangesloten bij het NVN een nieuwsbrief met alle actuele details.

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de NVN themadag op 14 februari 2009 in het Museon in Den Haag. Deze dag zal in het teken staan van verantwoorde natuurfotografie met bijdragen van onder andere Jasper Doest en Klaus Nigge. Zet deze datum alvast in je agenda.

Vergeet dus niet je foto’s in te sturen !!

woensdag 5 november 2008

NVN blog online

Eindelijk blogt het NVN. Gewoon om wetenswaardigheden te melden, om kennis te delen, om nieuwsfeiten onder de aandacht te brengen, om te inspireren en om tot nadenken te zetten. Het NVN is een platform voor alle natuurfotografen in Nederland die actief en verantwoord bezig zijn met een creatieve en artistieke manier van natuurbeleving. Voldoe jij aan deze beschrijving? Neem dan een abonnement op onze feeds en kom regelmatig een kijkje nemen om je te laten verrassen. Heb jij zelf een waardevolle bijdrage voor alle lezers? Laat dit dan zeker blijken door te reageren.