zondag 31 mei 2009

NVN Biesbosch expeditie 2009

Eindelijk was het zover. De winnaars van de wedstrijd NVN natuurfotograaf van het jaar 2009 zijn de afgelopen dagen op expeditie geweest in de Biesbosch.Op een eiland midden in de Biesbosch werd de uitvalsbasis ingericht. Naast de dienstwoning van veldwerker Rob van der Made van Staatsbosbeheer, staat een klein eenvoudig oud huisje. Een goed onderkomen op een fantastische lokatie. Als snel werd het de fotografen duidelijk dat het hier wemelt van het wild. De ree├źn en de bevers zwierven rondom het huisje, de lepelaars fourangeerden in het ondiepe water. De begeleiding was super. Onder de bezielende leiding van boswachter Jacques van der Neut, stonden een aantal heren van Staatsbosbeheer klaar met raad en daad en een hele watervloot. De fotografen werden op hun wenken bediend en konden gaan en staan waar ze wilden. Maar er is altijd iets dat tegenzit. Deze keer was dat het weer. Strak blauwe luchten, af en toe een wolkje, warm en een stevige bries. Dat is balen, zeker met de prestatiedruk waaronder de fotografen gebukt gingen. De winnaars van de wedstrijd mogen namelijk een groepspresentatie geven tijdens het komende NVN Internationaal Natuurfoto Festival op 13 februari 2010.Van links naar rechts Herman van der Hart, Frank Jordan (NVN organisatie), David Pattyn, Gerard Jordan (NVN organisatie), Johan van de Watering, Eric Bergmeester (NVN bestuur), Theo Koeten (NVN bestuur) en Rob Riemer.


Gisteravond kwam het NVN bestuur een kijkje nemen bij de mannen. Tja, inderdaad het waren allemaal mannen. En dat terwijl er zoveel goed fotograferende dames zijn in Nederland. Helaas konden niet alle prijswinaars aanwezig zijn. We werden opgewacht door de eilandbewoner Rob met zijn werkschuit. Moe van een lange dag werken en de felle zon, vonden we de mannen ergens op het eiland rustend aan de waterkant tussen het riet. Verbrande koppen en spannende verhalen. Al snel bleek dat er altijd een gezonde competitie gaande is. De een ziet altijd meer dan de ander, en als dat dan net een bever is terwijl de rest ligt te slapen, dan blijven de slaapkoppen dat de hele tijd horen.
Jacques had iedereen uitgenodigd voor een barbeque. Tjonge, wat een luxe. Fantastisch hoe hij dat had georganiseerd. Tot laat op de avond hebben we genoten van het heerlijke eten en drinken, onder het genot van het gezang van de nachtegaal en een korte glimp van een kerkuil, wederom voor die ene geluksvogel. Natuurlijk hebben we de mannen weer achtergelaten, nadat we de spanning voor het optreden op het festival wat hadden opgevoerd. Terug op de vaste wal liepen twee vossen spelend voor de auto over de polderweg. Ik ben benieuwd wat we op het festival krijgen te zien! Dat moet mooi zijn. Dat kan bijna niet anders. En als ze niet durven, dan heb ik voldoende foto's van de mannen gemaakt en verhalen gehoord die de moeite waard zijn om met jullie te delen. Ha,ha...wat een schurken zijn het onder elkaar.

Geen opmerkingen: