vrijdag 11 februari 2011

Mijn eerste NVN Blog


Laat ik mij vandaag voorstellen als blogger voor het NVN. Mijn naam is Arend-Jan Migchelbrink en ik ben actief in de natuurfotografie als voorzitter van het VNFE en als vrijwilliger bij het NVN. Als facilitair medewerker voor het NVN heb ik een bijdrage geleverd aan de internationale festivals die om de 2 jaar in Arnhem worden georganiseerd. Als vrijwilliger besef je pas goed dat er achter de schermen door zowel het NVN bestuur als de vrijwilligers veel werk verzet moet worden om een festival zo groot als het internationale festival te organiseren en uit te voeren. Als je dan na afloop op een geslaagd festival kunt terugkijken, geeft het veel voldoening dat je daar een actieve bijdrage aan hebt kunnen leveren.

Natuurlijk beleef ik ook veel plezier aan het fotograferen zelf. Het fotograferen van landschappen bij mij in de buurt vind ik erg leuk. Vooral door het niet ver te hoeven reizen is het erg makkelijk om nog een keer terug te komen als de resultaten tegenvallen of als de omstandigheden niet optimaal zijn. Op deze manier kan je een leuke verzameling van de natuur in eigen omgeving opbouwen. Zo kan ik op mijn werk regelmatig iets laten zien van het natuurgebied dat vanuit kantoor te zien is en aan de overkant van de snelweg ligt maar dat niemand kent. Vaak is er dan verbazing wat er nog steeds dicht bij huis te zien is. Fotografie is dan een middel geworden om mensen daarmee bekend te maken en op deze manier kunnen wij mee helpen om deze natuur te behouden. Mensen zullen immers zich alleen willen inzetten om iets te behouden waarmee zij bekend zijn.

Naast mijn natuurfotografie dicht bij huis staan mijn vakanties vaak in het teken van natuur en natuurfotografie. Ik maak graag lange wandelingen in de Europese gebergten of andere plekken waar de natuur nog in al haar schoonheid is te bewonderen. Haast al mijn vakanties zijn in Europa omdat ik vind dat daar nog steeds veel variatie op een relatief klein oppervlak te zien is en waarom zou je dan een verre reis gaan maken, vooral omdat mijn vrije tijd wel wat beperkt is.

Op zich maakt het niet uit wat en waar wij fotograferen als wij het maar op een verantwoorde manier doen zoals in de door het NVN geadopteerde richtlijnen van de ILCP. Als wij dan met onze fotografie mensen kunnen betrekken of enthousiast kunnen houden bij het behoud van alle diversiteit die in de natuur te vinden is, kunnen wij onze hobby of voor sommigen het werk ook nog eens op een nuttige manier gebruiken.

Ik wil vanaf deze plaats iedereen een succesvol en plezierig fotojaar 2011 toe wensen. Daarnaast hoop ik dat als het NVN weer eens een beroep op vrijwilligers moet doen, dat er altijd een paar mensen zijn die zich daarvoor willen inzetten. Het NVN bestuur is te klein om alles zelf te kunnen doen en ik spreek uit ervaring dat het erg gezellig en bevredigend is om te doen.

Geen opmerkingen: