zondag 19 februari 2012

Een terugblik op het 6e NVN Internationale Natuurfotografen Festival (1)

Wat hebben we genoten van het festival! Op vrijdag een rustige aanloop naar het festival, 's middags een interessant seminar met Jasper Doest: “Het is maar hoe je het bekijkt”. De discussie hierover was al voor het festival begonnen op Facebook en op de weblog van het NVN: Rhein II versus Fjord I. Jasper beloonde degene met het leukste commentaar met een print van Fjord I. Jasper liet ook een presentatie zien van zijn eigen werk en toonde recent gemaakte beelden uit Japan.

Nature Moments bleek geen valse belofte te hebben gedaan. Het was inderdaad een multimedia spektakel . De projectie met 6 beamers van 360° rond gefotografeerde beelden waren overweldigend. Het brede beeld benadrukt hoe wijds de prachtige landschappen zijn.

Jan Vermeer liet ons de Kroeskoppelikanen in Bulgarije zien. Hij leerde ons dat als je een reisdoel hebt, je altijd een plan B moet hebben, zodat als je eerste onderwerp niets wordt, je toch nog met schitterende beelden thuis kunt komen.


©Paul Nicklen

Paul Nicklen gaf een boeiende en inspirerende lezing over zijn werk als National Geographic fotograaf. De prachtige onderwaterbeelden waren adembenemend. Het contact met de dieren die hij fotografeert zijn verwonderend. Christina Mittermeier vertelde ons hoe zij haar foto’s gebruikt om samen met het ILCP de natuur te beschermen en om milieubedreigingen onder de aandacht te brengen.

Zaterdag was gezellig en druk als vanouds. Men kon een kijkje nemen op de fotobeurs. De dag was afwisselend en inspirerend met o.a. de vernieuwend fotograferende jeugdgroep van het GDT. Bas Meelker liet ons mooie beelden zien van de Waddenzee. Ruben Smit gaf een presentatie van zijn werk van de Oostvaardersplassen en vertelde over zijn aankomende bioscoopfilm. Nature Moments spetterde als de avond ervoor. Er was een compilatie van beelden van de deelnemers aan de Ravenwood workshop.

Frans Lanting liet beelden zien van vroeger en nu. Hij liet een aantal inspirerende fotografen de revue passeren die hem persoonlijk hebben ge├»nspireerd. Ook liet hij ons beelden zien van cameravallen in de buurt van zijn huis. Zijn lezing was een college, een mijlpaal voor de Nederlandse natuurfotografie. Tot slot kregen we een voorproefje van zijn LIFE concert  waar hij mee bezig is voor het 50 jarig jubileum van WWF op 25 augustus in het Concertgebouw in Amsterdam.

Paul Nicklen had weer een geweldige presentatie over o.a de Spirit Bears maar ook niet eerder vertoond materiaal van Keizerspinguins onder water. Ongelooflijk bijzonder! Ook zaterdag mocht Paul Nicklen weer genieten van een daverend applaus, ditmaal vergezeld van een staande ovatie.

Nog twee jaar wachten ……en dan het tweede weekend in februari het 7e NVN INF!

Geen opmerkingen: