maandag 20 februari 2012

Een terugblik op het 6e NVN Internationaal Natuurfoto Festival 2012 (2)

Ik heb al eens eerder geschreven dat ik als vrijwilliger bij het NVN mee help om het Internationaal Festival in het Burgers Bush te organiseren. Dit festival wordt om de 2 jaar georganiseerd. Afgelopen weekeinde is dit festival voor de zesde keer gehouden. Het was zoals altijd goed bezocht. Naast de internationaal bekende fotografen Frans Lanting en Paul Nicklen was er nog een grote verscheidenheid aan andere fotografen uit binnen en buitenland. De workshops die op vrijdag middag en zaterdag ochtend georganiseerd waren, zijn goed bezocht. Zo goed dat de workshop op zaterdag zelfs twee keer georganiseerd is. Beide keren zat de zaal helemaal vol.

Frans Lanting staat natuurlijk altijd garant voor een goede lezing. Als onderwerp had hij nu niet alleen maar foto's van zich zelf maar had een prachtige presentatie waarbij hij terug keek naar de natuurfotografie. Veel toonaangevende fotografen uit het verleden zijn zo de revue gepasseerd. Foto's van hun samen met het verhaal van Frans en zijn eigen foto's maakten dat het een zeer boeiende presentatie was die nog wel een tijd in het geheugen zal blijven.

Paul Nicklen is een fotograaf die vooral voor National Geographic werkt. Zijn presentatie bracht ons naar de poolgebieden en naar de westkust van Canada. Van de poolgebieden heeft hij spectaculaire beelden laten zien van het dierenleven. Aan de westkust ging het om een RAVE die door de ILCP georganiseerd werd. RAVE staat voor Rapid Assessment Visual Expedition en heeft als doel om een stuk natuur in beeld te brengen die om de een of andere reden bedreigd wordt. In dit geval ging het om de aanleg van een oliepijpleiding die olie van centraal Canada naar de kust transporteerd. Aan de kust wordt de olie dan omgeladen in grote olie tankers die via een nauwe bochtige fjord naar zee moeten varen. Het risico op een olielek is dan ook groot en bedreigt potentieel de kust. Niet alleen de natuur loopt gevaar maar ook het voortbestaan van de mensen die daar wonen. Deze mensen zijn voor hun overleven op een intacte natuur aangewezen. Via deze RAVE kan de kwetsbaarheid, maar ook de schoonheid van de natuur onder een breed publiek bekend gemaakt worden. Beelden zijn veel overtuigender dan alleen maar woorden. Op een aantal plekken in de wereld heeft dit soort acties al geleid tot het beschermen van de natuur in plaats van vernietiging.

Wat mij opviel is dat dit thema in de een of andere vorm vaker tijdens het festival terugkwam. De voorzitter van het ILCP, Cristina Mittermeier was op het festival aanwezig en heeft daar het werk van de ILCP onder de aandacht gebracht. Onder andere de film SPOIL werd vertoont. Doel van het ILCP is om fotografie in te zetten om bedreigingen voor de natuur of lokale culturen af te wenden. Het kan dan gaan om een groot project zoals aan de westkust van Canada maar kan natuurlijk ook op lokaal nivo waar iedere fotograaf zijn deel aan kan bijdragen. Overigens is het NVN sinds een aantal jaren partner van de ILCP.

De dagvoorzitter, Peter Muller, bracht nog even onder de aandacht dat het wel lijkt alsof natuur steeds extremer onder de aandacht gebracht wordt. Het gaat dan vooral om spectaculaire uitzendingen op televisie zoals " The deadliest ... , Shark attack of programma's waar allerlei dieren op spectaculaire wijze gevangen worden. Ik denk dat wij als fotograaf moeten proberen daar niet in mee te gaan. Dat zal niet altijd makkelijk zijn maar de natuur is interessant en mooi genoeg om vastgelegd te worden zonder dat het dodelijk is of onder zeer risico volle omstandigheden vastgelegd moet worden. Uiteindelijk is het natuurlijk de verantwoording van iedere fotograaf zelf om te beslissen hoe hij daar mee wil omgaan.

Als vrijwilliger heb ik weer heel veel plezier aan het festival beleeft en toch ook een paar dingen meegenomen om eens goed over na te denken. Verder heb ik natuurlijk weer veel inspiratie voor het komende foto jaar opgedaan. Van deze plaats wil ik het NVN bestuur bedanken voor het interessante en boeiende programma. Ik weet hoeveel vrije tijd daar voor deze mensen in is gaan zitten !

Links

ILCP : http://www.ilcp.com
SPOIL : http://www.ilcp.com/videos/spoil

Geen opmerkingen: