zondag 18 januari 2009

Fotokalender

Een nieuw jaar betekent ook weer nieuwe fotokansen. Bepaalde beelden die je in je hoofd had, maar die in 2008 niet zijn gelukt, kun je in 2009 weer opnieuw gaan proberen. En bepaalde soorten die je graag eens op de foto zou willen zetten, kun je dit jaar bewust gaan opzoeken.

Om het maximale uit het jaar te halen en een zo groot mogelijke kans van slagen te hebben, is het handig voor jezelf een fotokalender te maken. In zo'n fotokalender geef je per maand of jaargetijde aan welke onderwerpen je dan het best kunt fotograferen en vooral ook waar en hoe het licht daar valt. Wat willekeurige voorbeeldjes:

* Mei - grutto's in gebied X, vanuit auto, ochtend tegenlicht
* Juli - jonge steenuilen op muur bij Y, vanaf tweede week valt licht langs de bomenrij
* Augustus - bloeiende heide in gebied Z, zonsopkomst om 6.15 uur
* September - edelhertenbronst Veluwe

Een goed bijgehouden fotokalender zorgt ervoor dat je op het juiste moment op de juiste plek bent. Je bent minder tijd kwijt met het zoeken naar een (bepaald) onderwerp en/of standpunt, houdt meer tijd over voor het maken van de foto die in je hoofd zit en hebt dus meer kans op slagen!

Het maken van een fotoagenda kan het hele jaar door, en eigenlijk is ie nooit af. Je werkt hem doorlopend bij met nieuwe informatie die je opdoet in het veld, via medefotografen, of op het internet.

Hier enkele links die je alvast een eindje op weg kunnen helpen.


De Natuurkalender - wat is er al gezien?
Waarneming.nl - wat wordt waar gezien?
Vogelkijkhutten in Nederland - waar staan ze?
Google Maps - hoe valt het licht in de ochtend/avond?

En verder is het vooral een kwestie van heel veel buiten zijn, en een klein beetje van Google.

Vergeet trouwens niet in je fotokalender een paar gaatjes/vrije dagen te houden voor onverwachte, bijzondere gelegenheden, zoals de prachtige berijpte dagen van begin januari!

Berijpt landschap

Geen opmerkingen: