vrijdag 24 juni 2011

De schuilhut

Zo af en toe struin ik de bekende sites af om een beetje bij te blijven en gewoon uit interesse waar men zowel mee bezig is. Ook ben ik benieuwd wat de beweegredenen zijn om met natuurfotografie bezig te zijn. Wat mij daarbij vaak opvalt is dat nieuwe fotografen spontaan het diepe zijn ingedoken en, eerlijk is eerlijk, regelmatig met verassende resultaten te voorschijn komen. Natuur heeft kennelijk een enorme aantrekkingskracht en dat is natuurlijk geweldig. Bij het grasduinen op zo’n site kwam ik laatst een wel heel opmerkelijk bericht tegen. Ik heb het een paar keer gelezen omdat ik in eerste instantie dacht aan een grap. Maar nee, het blijkt een bloedserieus berichtje te zijn. Hou je vast!

Ik heb laatst een pop-up schuiltentje aangeschaft en wil binnenkort eens ergens gaan posten voor zwijnen en reeën. Het wordt de eerste keer dus graag wat tips en tricks. Ik zat zelf al te denken aan warm aankleden. Het zal niet direct storm lopen denk ik? Nintendo DS meenemen voor als er niets in beeld komt?
Wat als er wel iets in beeld komt? Er zit een quiet stand op mijn D300s, is dat een aanrader om de beestjes niet te laten schrikken? Of gewoon high-speed vlammen en hopen dat ze niet wegrennen? Thermoskannetje mee? Stel, zo'n zwijn komt heel dichtbij, kan dat nog gevaarlijk zijn, valt zo'n beest je aan?

Tja, na het lezen van dit berichtje heb ik het een tijdje op me laten inwerken en ik kan er nog steeds om glimlachen. Tijden veranderen, de aanpak en de start van een fotografische carrière is nu eenmaal anders dan toen ik ooit begon. De wereld is technischer en veel sneller geworden, ook voor de natuurfotograaf. Dat de echte kennis van de natuur nog niet super is, ach wat maakt dat uit. Het gaat immers om het resultaat, een prachtplaat van een zwijn of ree. Hopelijk is de maker inmiddels geslaagd en niet opgegeten door een ‘groot-woest-wild-everzwijn’.

vrijdag 10 juni 2011

Focus op fotografie - Landschap & architectuur

Er verschijnen de laatste tijd verschillende boeken die interessant zijn voor natuurfotografen. Een van de meest opvallende nieuwe titels is het boek 'Focus op fotografie - Landschap en architectuur'. Het boek is geschreven door Bas Meelker, samen met Pieter Dhaeze.

Inhoud
Een goede en onderscheidende landschaps- of architectuurfoto maken, is gezien het grote aantal onvoorspelbare ingrediënten niet eenvoudig, maar zeker niet onmogelijk. In dit boek, met prachtig en inspirerend beeldmateriaal van Bas Meelker, komen alle aspecten aan de orde (gereedschap, instellingen, techniek, compositie, fotobewerking en fotomontage) om u te helpen met ‘voorbedachten rade’ die foto te maken die u wilt maken. Zo komt u zelden voor verrassingen te staan. U hoeft nooit meer onverrichter zake terug naar huis; iets wat veel argeloze landschaps- en architectuurfotografen regelmatig overkomt.

Auteur
Bas Meelker (1972) heeft bij veel natuurfotografen weinig introductie nodig. In 2002 pakte hij voor het eerst de camera in de hand om deze niet meer los te laten. De fotografie heeft Bas zich zelf eigen gemaakt. In de afgelopen jaren heeft zijn carrière een grote vlucht genomen. Hij mag zich rekenen tot de top van de Nederlandse natuur- en landschapsfotografen.

Meer informatie vindt u op: www.basmeelker.nl

Informatie
ISBN (EAN): 978-905940-403-8
Omvang: 200 pagina's
Prijs: € 27,50
Het boek bestellen

vrijdag 3 juni 2011

I like Facebook

Veel Nederlandse natuurfotografen hebben inmiddels een profiel aangemaakt op Facebook. En dat is ook niet zo heel erg verwonderlijk. Facebook is één van de beste social-networking sites voor fotografen. Dit komt onder andere doordat er op Facebook geen limiet is voor het aantal foto’s dat je kunt uploaden. Je kunt 200 foto’s in een album plaatsen en je kunt net zoveel albums aanmaken als je wilt. Daarnaast is Facebook een heel positief medium. Je hebt alleen maar een ‘Like’-knop, om aan te geven dat je iets leuk vind. Er is geen knop om iets af te keuren. Hierdoor ontstaat een hele vriendelijke sfeer.

Veel bekende en onbekende fotografen hebben inmiddels een Facebook profiel en/of pagina aangemaakt, waar je hun werk kunt volgen. Niet alleen leuk om je te vergapen aan alle prachtige foto’s die voorbij komen, maar ook heel inspirerend.

Het enige nadeel van Facebook is dat de privacy niet zo heel erg goed is geregeld. Je moet er goed op letten dat je al je instellingen goed hebt staan, anders kan iedereen zomaar je gegevens bekijken. Maar als je dat goed hebt ingesteld, dan is Facebook echt een aanrader.