vrijdag 29 juli 2011

Reizen naar Spitsbergen

Ruim vijfhonderd kilometer ten noorden van Noorwegen ligt de eilandengroep Spitsbergen(Svalbard. Het ligt dichtbij de Noordpool en 60 procent van het oppervlak is bedekt met spectaculaire gletsjers.

Spitsbergen biedt een verrassende variatie aan flora en fauna. Zo zijn er de grote zeezoogdieren; walvissen, walrussen en zeehonden. De ijsbeer komt op heel Spitsbergen voor, maar vooral in het noorden en oosten. De poolvos is in de omgeving van Longyearbyen te vinden.

Longyearbyen heeft een populatie van 2200 mensen en is daarmee de grootste plaats op Spitsbergen. Er zijn gedurende het hele jaar vogels in Longyearbyen, maar in de winter trekken er veel weg. In de maanden mei en juni zijn er tussen de 30-40 soorten waar te nemen.
Een aantal voorkomende soorten zijn de Eidereend, de Noordse Stormvogel, de Paarse Strandloper, de Spitsbergen Sneeuwhoen, de Sneeuwgors en de Zwarte Zeekoet. In de donkere maanden zijn er, behalve de Spitsbergen Sneeuwhoen, geen vogels op het land te zien, maar wel op zee. Zodra het eerste licht weer terugkomt, eind januari, is de eerste vogel die het vogelseizoen opent de Noordse stormvogel. Eind maart arriveert de Koningseider en de Brandgans. Half mei komen uiteindelijk de Rietganzen. In mei is het land nog bedekt met sneeuw en de temperatuur is nog erg laag, ondanks dat de zon al dag en nacht schijnt. De zomer duurt van begin juni tot half augustus. De vogels die op Spitsbergen broeden zijn o.a de Roodkeelduiker, de Rietgans, de Brandgans, de Eidereend en de Sneeuwgors. In augustus begint de grote trek.

Er zijn momenteel veel reisorganisaties die reizen bieden naar Spitsbergen. Over land zijn veel gebieden niet bereikbaar, vandaar het aanbod van reizen per expeditie- of cruiseschip. Ook zijn er fotoreizen te boeken met bekende fotografen. In de buurt van Longyearbyen zijn er verschillende excursiemogelijkheden b.v. per boot naar het verlaten Russische mijnstadje Pyramiden of met de Zodiac naar Fluglefjella waar o.a de Kortbekzeekoet nestelt. In Adventdalen kun je een kayaktocht maken en vervolgens een wandeltocht in de bergen. Er zijn in Longyearbyen tot half juni hondensledetochten te maken. Ook landschappelijk is Spitsbergen een trekpleister met zijn puntige zwart-witte bergen. Half juni ontstaat er een kleurrijk tapijt van bloemen. Het toerisme op Spitsbergen is niet voor niets in opkomst. Is dat een voordeel voor Spitsbergen? De bevolking verdient aan het toerisme. De mijnen zijn op één na gesloten en zonder toerisme zou Spitsbergen ontvolken.

Maar wat betekent het voor de natuur? De eigen bevolking is bewust van de natuurschat die ze bezitten. Er is een vogelstation in Longyearbyen, daar wordt de vogeltrek bijgehouden. Brengen we door het toerisme het klimaat onder de aandacht of verstoren we de natuur?

Geen opmerkingen: