vrijdag 15 juli 2011

Uitvoering vakantie voorbereiding

In een van mijn eerdere blogs voor het NVN heb ik het erover gehad dat voorbereiding belangrijk kan zijn. Zo wilden wij dit jaar papegaaiduikers gaan fotograferen. Een beetje uitzoekwerk gaf ons een tijdsperiode en verschillende locaties waar dit goed zou moeten kunnen. Wij kwamen uit op de Farne Islands in noordoost Engeland. Het tijdstip was begin juni. Waar wij uiteindelijk niet helemaal op voorbereid waren, was dat de sterns die op het eiland veel voorkomen en soms op het wandelpad broeden hun territorium verdedigen. Wij werden daar door de verkoper van de boottickets op geattendeerd en hij adviseerde ons om zeker een hoed mee te nemen. Die hadden wij in de auto liggen en deze was dus makkelijk mee te nemen. Eenmaal op het eiland bleek dat deze hoeden zeker niet overbodig waren. Ik werd al snel vanuit de lucht aangevallen. Alsof dat nog niet genoeg was, ging er een stern op mijn hoofd zitten zodat hij zich volledig kon uitleven. Later kwam een van de wardens naar mij toe lopen. Hij vertelde dat een paar van zijn collega's handschoenen in hun hoed hebben om het leed te verzachten. Naar mijn gevoel is dat niet echt nodig. De vogels zijn niet erg groot en een hoed vangt veel op.

De papegaaiduikers hebben wij veel gezien en ook kunnen fotograferen. Jammer is dat je alleen maar op vastgestelde tijdstippen op het eiland mag komen en de tijdsduur was wat beperkt. Die beperking is goed te begrijpen, net zoals dat je alleen maar over de aangegeven paden mag lopen. Het kan er behoorlijk druk worden en als er dan geen beperkingen zijn, wordt de verstoring waarschijnlijk toch te groot. Wij hadden een bootje dat eerst een excursie tussen de eilanden maakte waardoor wij uiteindelijk maar een uur op het eiland hadden. Dat is toch wel aan de korte kant maar voor een eerste kennismaking goed. Later in de vakantie hebben wij een 2de tocht gemaakt die ons naar 2 eilanden, Staple Island en Inner Farne, zou brengen. Op ieder eiland heb je dan 2 uur de tijd en dat is toch wel fijner. Helaas bleek toen dat goed plannen ook niet altijd een garantie voor succes is. Op de dag dat wij geboekt hadden, bleek de boot niet te varen i.v.m. een begrafenis en werd de trip naar de volgende dag verschoven. De dag erop konden wij 's morgens niet varen, de golven waren te hoog om op Staple Island te kunnen aanmeren. Daarvoor konden wij in de middag naar Inner Farne waar wij dan 3 uur de tijd hadden.

Al bij al hebben wij toch een paar goede foto's van papegaaiduikers kunnen maken. Doordat de papegaaiduikers inmiddels jongen hadden, was het een af- en aanvliegen van de vogels. Dat gaf wel kans op mooie beelden maar wij kwamen er ook achter dat dat nog niet zo makkelijk was. Veel foto's gemaakt maar de goede moeten wij er nog tussen uit zoeken. Wij hebben er in ieder geval van geleerd dat wij thuis meer moeten oefenen in het fotograferen van vliegende vogels, dat ging nu vaak fout. Groot probleem was dat de camera vaak op het laatste moment scherp stelde op de achtergrond en niet op ons onderwerp, een snel bewegende kleine vogel die op korte afstand aan- of langs kwam vliegen.

Naast de papegaaiduikers waren er veel noordse sterns en kuifaalscholvers op het eiland. Ook zij hadden jongen zodat oudervogels continu kwamen aanvliegen om hun jongen te voeden. Veel van de aanwezige meeuwen probeerden de oudervogels in de buurt op te vangen om hun de gevangen visjes te ontfutselen. Dat lukte soms wel maar niet altijd. Het leverde in ieder geval een mooi onderwerp om te fotograferen.


http://nl.wikipedia.org/wiki/Farne-eilanden
http://www.farne-islands.com/boat-trips/index.htm

Geen opmerkingen: