vrijdag 25 november 2011

3D Fotografie


3D Films zijn op het ogenblik volop in de aandacht. Met een speciale 3D bril zie je diepte in de beelden. Ons beeld wordt gevormd door een combinatie van het linker en het rechteroog. Beide ogen zien het beeld net even anders. De beelden worden gecombineerd door de hersenen en daardoor zien we diepte.

Er zijn al wat langer stereocamera’s op de markt, maar de laatste tijd komen er steeds meer camera’s met een 3D functie. Je kunt echter ook met een gewone camera 3D foto’s maken. Door twee foto’s te maken op een evenwijdige lijn met een aantal centimeters er tussenin. Indien de verschillen tussen die plaatjes net zo zijn zoals ze in de werkelijkheid zijn, dan zien we ineens diepte!
Dus je maakt eerst een foto, dan schuif je de camera 7 cm in een evenwijdige lijn naar rechts (de pupilafstand) en je maakt nog een foto.
Gebruik een klein diafragma bijvoorbeeld 16 en zorg voor een gelijke belichting. Daarna voeg je de beelden met de stereo software samen. Je moet het beeld natuurlijk wel met een 3-D brilletje bekijken.
Deze foto heb ik vier jaar geleden gemaakt op deze manier en met de software van stereofotomaker.

Geen opmerkingen: