vrijdag 9 december 2011

Wildlife Photographer of the Year in Museon

Op 19 oktober vond de award- uitreiking plaats in het National History Museum in Londen aan de winnaar van de ‘Wildlife Photographer of the Year Competition’. Deze award geeft de ontvanger voor een jaar de status van beste natuurfotograaf van de wereld. De wedstrijd wordt georganiseerd door het BBC Wildlife Magazine en het Natural History Museum in Londen.Dit jaar vielen drie Nederlandse fotografen in de prijzen: Marsel van Oosten, Andrew George en Jan van der Greef.
Op 25 november vond de opening van de expositie plaats in het Museon met een prachtige digitale show. De Nederlandse winnaars verwoordden hun prachtige werk en lieten meerdere beelden zien. Vanaf 26 november 2011 is in het Museon in Den Haag de tentoonstelling ‘Wildlife Photographer of the Year 2011’ te zien. De expositie is samengesteld uit de bekroonde foto’s van de wedstrijd. Het Museon toont de foto’s tot en met 4 maart 2012.

Andrew George kreeg een eervolle vermelding met zijn foto ‘Meerkoetenmars’. De winter van 2010 in Eindhoven was een van de koudste winters in jaren. Op het met ijs bedekte meer waren meerkoeten bezig de broodrestjes weg te werken die mensen hen hadden toegeworpen. Zodra het voedsel op was, begaven de vogels zich richting het enige overgebleven ijsgat. ‘Het deed me denken aan een scene uit March of the Penguins,’vertelt Andrew, ‘ook al was ik in mijn plaatselijke park, in de stad.’

Jan van der Greef zorgde voor Nederlands succes met ‘Meeuwvleugels’. Gefascineerd door de zilvermeeuwen die om zijn boot cirkelden, concentreerde Jan zich, hurkend, op één vogel. Hij gebruikte een langzame belichtingstijd en liet zijn camera met de meeuw meedraaien toen hij opvloog. ‘Het sublieme, zachte licht,’ vertelt hij, ‘de prachtige vleugelbeweging en het glinsterende water dat van zijn poten stroomt, zorgden voor het etherische beeld waar ik op gehoopt had.


foto: Jan van der Greef
(Canon EOS 1D Mark IV + 70–200mm f2.8 lens at 115mm + 1.4x extender; 1/6 sec at f14; ISO 200)

Marsel van Oosten zorgde voor nog een Nederlands succes met de landschapsfoto ‘Aloba bij maanlicht’. Reizen naar dit gebied is lastig vanwege de politieke onrust en snelwegpiraterij, maar Marsel reed drie dagen lang door Tsjaad om er te komen. Hij fotografeerde de rotsark ’s nachts om ‘een gevoel van ontzag en verwondering’ teweeg te brengen,’ met voldoende maanlicht voor belichting maar ook weer niet teveel waardoor de sterren onzichtbaar zouden worden. ‘Door het maanlicht en de sterren,’ vertelt Marsel, ‘zag de plek er bijna bovenaards uit’.

De titel, Wildlife Photographer of the Year, ging dit jaar naar Daniel Beltrá uit Spanje voor zijn ‘Stilleven in olieverf’, een opvallende foto van acht bruine pelikanen die uit een olievlek gered zijn. De foto is één van de zes foto’s uit zijn portfolio, bekroond in de categorie ‘Wildlife Photojournalist of the Year’.
Daniel nam deze foto bij een tijdelijke vogelopvang in Fort Jackson, Louisiana. Hij beschrijft hoe de ruwe olie van de vleugels van de geredde pelikanen druppelt. De pelikanen ondergaan hun eerste schoonmaaksessie. Ze zijn eerder met lichte olie bespoten om de dikke vastzittende ruwe olie te ontvetten, waardoor de vogels er verkleurd uitzien. De juryvoorzitter, Mark Carwardine, omschreef de foto als een milieuverklaring en kunstwerk tegelijkertijd.


Foto: Daniel Beltrá
(Canon EOS 5D Mark II + 35mm lens; 1/30 sec at f4 (-0.7 e/v); ISO 800)
Museon: www.museon.nl

Geen opmerkingen: