zondag 21 december 2008

Tips over natuurfotografie op Omroep Brabant

Vanuit het Natuurmuseum Brabant in Tilburg vond vandaag live de uitzending van het radioprogramma Brabant Leeft van Omroep Brabant plaats. Ik was opnieuw als voorzitter van het NVN te gast met tips over natuurfotografie. Deze keer met tips over de winter.

Met het wisselen van de seizoenen wordt in het programma Brabant Leeft aandacht geschonken aan natuurfotografie. In een interview met Eric Kolen en Bianca van Vugt heb ik enkele tips gegeven.

IJsstructuren
De winter is natuurlijk het seizoen van koude. Als het maar even vriest kun je al ijsstructuren fotograferen. Het is juist dan extra spannend, want als water bevriest komen er in het begin mooie lijnen en structuren in het ijs. En ijs kun je overal vinden. Een klein plasje op het pad of een klein slootje zijn ideaal. Ga dan vooral experimenteren. Kruip dicht op je onderwerp, zodat je onderwerp helemaal los komt van de omgeving. Let hierbij goed op diagonalen of herkenbare vormen die je beeld kunnen versterken. Je kan dan de mooiste abstracte foto’s maken.

Mist
Mist is een terugkeren fenomeen in mijn tips, maar in ieder seizoen op een andere manier. In de winter kan het snel dichtrekken met mist. De natuur verstilt helemaal en je omgeving wordt klein. Zeker als er dichte mist is, is dit een fantastische ervaring als je bijvoorbeeld midden op de hei bent. Wat heel leuk is om dit op de foto vast proberen te leggen. Zoek een boom en kader deze goed uit. Normaal is de boom een duidelijk onderdeel van zijn omgeving die je goed kunt herkennen, in dichte mist is dat anders. Het wordt spannend en de toeschouwer van je foto moet zijn fantasie laten spreken om een invulling te geven waar de foto gemaakt is. Zelfs midden in de stad kun je op dit soort dagen foto’s maken alsof je je in de vrije natuur bevindt.

Sneeuw en rijp
Het zijn vaak korte momenten in Nederland dat het rijpt of dat er sneeuw ligt. Twijfel niet en ga naar buiten met je fototoestel, zodat je optimaal gebruik maakt van dat unieke moment. Zorg voor goed opgeladen batterijen en neem voor alle zekerheid een reserve set mee, want met koude gaan batterijen korte mee. Vaak kom je ogen te kort en weet je niet waar je moet beginnen. Dit is heel veel mensen overkomen precies een jaar geleden. Op 22 december vorig jaar was het fabelachtig mooi in Nederland. Een enorm pak rijp en mooi licht. Kruip in je onderwerp, zoek kleine details of zoek het juist in het grootse. Let wel goed op met je belichting als je uitsnede of het landschap helemaal wit is. Als je camera een sneeuw of winterprogramma kent, gebruik dat dan. Ben je vaardig in het bedienen van je camera, zorg er dan voor dat je overbelicht. Vaak is het nodig om tot 2 stops te corrigeren. Doe je dat niet dan krijg je grauwe en te donkere foto’s en dat is natuurlijk erg jammer.

De volgende uitzending van Brabant Leeft op Omroep Brabant Radio waar ik te gast ben, vindt plaats op 22 maart 2009 tussen 12:00 uur en 14:00 uur en gaat natuurlijk over de lente. Ook dan vanuit Natuurmuseum Brabant in Tilburg, dat tijdens de uitzending gratis toegankelijk is voor iedereen.

Geen opmerkingen: