woensdag 31 december 2008

NVN Natuurfotograaf van het jaar 2009 selectie procedure

Het einde nadert…….

Niet alleen van het jaar 2008 maar ook het inlevertermijn van de door het NVN georganiseerde fotowedstrijd “NVN natuurfotograaf van het jaar 2009”. De inzendingen kwamen langzaam op gang, ik hoorde vaak ik moet de winnende plaat nog maken. Maar nu 2 weken voor sluiting iedere dag mailtjes, telefoontjes en natuurlijk vele inzendingen dus het leeft onder de verenigingen.

Hoe gaat de selectie verlopen…….

Dat is een vraag die ik nogal eens krijg. Om hier een antwoord op te geven geef ik hieronder kort het verloop.


2 Januari krijgen de juryleden de beschikking over alle foto's voor een eerste beoordeling. Uiteraard volledig anoniem. Uit de bestanden/bestandsnamen is de naam van de fotograaf niet te herleiden.

• 17 Januari De juryleden komen in Dordrecht bij elkaar om de definitieve uitslag per categorie samen te stellen en een overall winnaar te kiezen. Eventuele inzendingen die wel op tijd verzonden zijn(TNT datumstempel) maar na 2 Januari zijn binnengekomen worden meegenomen in de wedstrijd. De jury krijgt een totaaloverzicht over de individuele jurering van 2 Januari als uitgangspunt voor hun eindoordeel . Ook op deze dag worden alle beelden anoniem aan de jury getoond.

14 februari NVN Themadag en tevens bekendmaking van de winnende beelden. Peter Muller (juryvoorzitter) zal kort beargumenteren waarom de jury tot haar keuze gekomen is en de prijzen bij de winnende beelden worden uitgereikt.

zondag 21 december 2008

Tips over natuurfotografie op Omroep Brabant

Vanuit het Natuurmuseum Brabant in Tilburg vond vandaag live de uitzending van het radioprogramma Brabant Leeft van Omroep Brabant plaats. Ik was opnieuw als voorzitter van het NVN te gast met tips over natuurfotografie. Deze keer met tips over de winter.

Met het wisselen van de seizoenen wordt in het programma Brabant Leeft aandacht geschonken aan natuurfotografie. In een interview met Eric Kolen en Bianca van Vugt heb ik enkele tips gegeven.

IJsstructuren
De winter is natuurlijk het seizoen van koude. Als het maar even vriest kun je al ijsstructuren fotograferen. Het is juist dan extra spannend, want als water bevriest komen er in het begin mooie lijnen en structuren in het ijs. En ijs kun je overal vinden. Een klein plasje op het pad of een klein slootje zijn ideaal. Ga dan vooral experimenteren. Kruip dicht op je onderwerp, zodat je onderwerp helemaal los komt van de omgeving. Let hierbij goed op diagonalen of herkenbare vormen die je beeld kunnen versterken. Je kan dan de mooiste abstracte foto’s maken.

Mist
Mist is een terugkeren fenomeen in mijn tips, maar in ieder seizoen op een andere manier. In de winter kan het snel dichtrekken met mist. De natuur verstilt helemaal en je omgeving wordt klein. Zeker als er dichte mist is, is dit een fantastische ervaring als je bijvoorbeeld midden op de hei bent. Wat heel leuk is om dit op de foto vast proberen te leggen. Zoek een boom en kader deze goed uit. Normaal is de boom een duidelijk onderdeel van zijn omgeving die je goed kunt herkennen, in dichte mist is dat anders. Het wordt spannend en de toeschouwer van je foto moet zijn fantasie laten spreken om een invulling te geven waar de foto gemaakt is. Zelfs midden in de stad kun je op dit soort dagen foto’s maken alsof je je in de vrije natuur bevindt.

Sneeuw en rijp
Het zijn vaak korte momenten in Nederland dat het rijpt of dat er sneeuw ligt. Twijfel niet en ga naar buiten met je fototoestel, zodat je optimaal gebruik maakt van dat unieke moment. Zorg voor goed opgeladen batterijen en neem voor alle zekerheid een reserve set mee, want met koude gaan batterijen korte mee. Vaak kom je ogen te kort en weet je niet waar je moet beginnen. Dit is heel veel mensen overkomen precies een jaar geleden. Op 22 december vorig jaar was het fabelachtig mooi in Nederland. Een enorm pak rijp en mooi licht. Kruip in je onderwerp, zoek kleine details of zoek het juist in het grootse. Let wel goed op met je belichting als je uitsnede of het landschap helemaal wit is. Als je camera een sneeuw of winterprogramma kent, gebruik dat dan. Ben je vaardig in het bedienen van je camera, zorg er dan voor dat je overbelicht. Vaak is het nodig om tot 2 stops te corrigeren. Doe je dat niet dan krijg je grauwe en te donkere foto’s en dat is natuurlijk erg jammer.

De volgende uitzending van Brabant Leeft op Omroep Brabant Radio waar ik te gast ben, vindt plaats op 22 maart 2009 tussen 12:00 uur en 14:00 uur en gaat natuurlijk over de lente. Ook dan vanuit Natuurmuseum Brabant in Tilburg, dat tijdens de uitzending gratis toegankelijk is voor iedereen.

zondag 14 december 2008

Jaloers ....

Jaloers ben ik! Jaloers op de Noren en de Esten, en de Finnen ook denk ik, maar die waren er dit weekend niet ....

Ik was afgelopen zaterdag samen met Yannic, mijn oudste zoon, op het Internationale Natuurfotofestival van de BVNF, onze Vlaamse vrienden. Mooie presentaties gezien van onder andere David Pattyn (prachtige beelden van watervogels, maar ook schitterende landschappen uit het Groene Woud, het Nationaal Landschap in Brabant) en Erwin Christis (met fraaie beelden uit Noord-Oost Limburg). Over de rest van de presentaties liepen onze meningen een beetje uiteen.

Maar over twee dingen waren we het hardgrondig eens, Yannic en ik. De beste verteller was Fabrice Cahez. Hoewel in het Frans, waar Yannic dus niets van begreep, was Fabrice in staat de hele zaal op sleeptouw te nemen en ademloos te laten luisteren en kijken naar zijn verhaal over Renard, vossen dus. Dat ie daarbij ook nog prachtige beelden had, maakte het alleen maar mooier.

Maar de beste beelden kwamen van de Noren van Biofoto (Kai Jensen en Pal Brenne). Wat een schitterende landschappen, wat een wilde ongerepte natuur en wat een variatie. Maar vooral de luchten en sferen waren om jaloers op te worden. Het zachtste zachtroze, het meest betoverende blauw, radikaal rood en vurig oranje. En alle gradaties daartussen ...

Vervolgens kwam aan het eind van de dag Tönu Ling dat nog even bevestigen met zijn beelden uit Estland. Begeleid door eigen "live" muziek ook een presentatie om niet te vergeten. Ook hier de zachtste kleuren de de natuur te bieden heeft. Kleuren die wij misschien een keer op een late zomeravond te zien krijgen, kleuren die ons doen verlangen naar late zonsondergangen en lange, lange nachten. Kleuren waar je alleen maar jaloers op kunt zijn, kleuren die Nederland nooit bereiken ...

Of zou ik eerder mijn mijn bed uit moeten komen?!

zondag 7 december 2008

Internetfotograaf

Ik ben vast niet de enige die 's avonds laat nog even langs wat websites loopt om te kijken of er nog wat valt te beleven op het gebied van natuurfotografie. Zo heb ik net nog even op de sites van Grasduinen (http://www.grasduinen.nl/), the International Federation of Wildlife Photographers (http://www.ifwp.net/) en SHAPE (http://www.shapeofnature.net/) gekeken.

Vooral die laatste wil ik graag even onder jullie aandacht brengen. Is namelijk een ontzettend leuk en sympathiek initiatief van vijf IFWP fotografen (jaja, waaronder ikzelf ...) om de natuurbeschermingsactiviteiten op de Nederlandse Antillen te ondersteunen. Mooie beelden van de expeditie die ze in februari van dit jaar naar Bonaire hebben gemaakt. Ga er eens kijken!

Verder is het leuk om te zien hoe we elkaar als fotografen overal weer tegenkomen. Zo lees ik een blog van Rene Alblas van Grasduinen die twee weken terug in Montier en Der was op het beroemde fotofestival aldaar. Laat ik daar nou gestaan hebben met een expositie van SHAPE. Een geweldige ervaring. Het hele dorp is dat weekend een grote fotoexpositie. Fotografen en foto's van over de hele wereld zijn hier te vinden. En niet alleen voor fotografen onder elkaar, nee, afgelopen editie waren er meer dan 37.000 bezoekers op het festival! Kijk op een laat of vroeg uur eens op http://www.festiphoto-montier.org/.

Maar, als je foto's en fotografen liever live dan van een beeldscherm bekijkt hoef je je ook niet te vervelen. Volgend weekend weer naar Belgie voor het festival van de BVNF. www.bvnf.be is de plek om te zien wat daar allemaal speelt. We treffen elkaar! Of daar, of in cyberspace!