Bij ons is het waarschijnlijk net zoals bij vele anderen. Aan het begin van het jaar moeten de vakanties worden gepland. Dit moet voor het werk, en voor onszelf betekent het een keuze maken uit al die bestemmingen en activiteiten die wij ooit nog eens willen gaan doen. De grote vraag voor mij is altijd, wil ik de natuur in en die wat actiever beleven of wil ik mij vooral aan de fotografie wijden. Het is dan misschien belangrijk te vermelden dat ik vroeger tijdens de vakanties de bergen in trok om te gaan klimmen. Daarbij denk ik aan de wat grotere rots- of ijsbeklimmingen in de Alpen. Fotografie was daarbij ondergeschikt aan het klimmen maar hoorde er toch bij om de herinneringen vast te leggen. De onderwerpen vond ik in de landschappen waarin je terecht kwam en die vaak wel erg spectaculair waren. Soms ook om het karakter van de klimtocht samen met jouw touwpartner vast te leggen.
Gaandeweg begon ik echter steeds meer oog te krijgen voor de bijzondere natuur waar ik door deze klimtochten in terecht kwam. Fotografie werd belangrijker, niet alleen landschappen maar ook de rijke flora, en soms de fauna die je onderweg tegen kwam, wilde ik fotograferen. Dit beperkte zich al snel niet alleen maar tot de vakanties. Ik kreeg steeds meer belangstelling voor mijn directe omgeving. Het fotograferen was altijd wel wat ad-hoc, niet gepland dus. De resultaten waren daar ook naar. Steeds vaker kwamen er echter dagen die echt aan de fotografie waren gewijd en dat leverde betere resultaten op. Voor mijn gevoel kon je aan de foto’s zien dat ik er op die dagen meer aandacht aan besteedde.
Dit jaar hebben wij gepland om papagaaiduikers aan de kust in Schotland te gaan fotograferen. Dat is iets wat wij al lang willen maar het kwam er niet van. Op een reservaat beheerd door de Britse vogelbescherming, RSPB, South Stack in Noord Wales, hebben wij onze eerste papagaaiduikers gezien. Ze waren te ver weg om te fotograferen en het waren er niet veel. Dit jaar willen wij het iets anders aanpakken als voorgaande jaren zodat de kans dat wij ze goed kunnen fotograferen groter wordt. Via de RSPB proberen wij de locaties te vinden waar de kans groot is dat zij er zijn. Daarnaast moet je natuurlijk op het goede moment ter plaatse zijn. Eerder hebben wij er wel een paar gezien maar waren wij eigenlijk veel te laat. Het broedseizoen was min of meer voorbij en de vogels hadden hun broedgebieden alweer verlaten. Dat hadden wij kunnen weten als wij ons voorbereid hadden, zowel voor de locatie als het tijdstip.
In het algemeen denk ik dat je kan zeggen dat voor ieder onderwerp geldt dat een goede voorbereiding de kans op mooie foto’s vergroot. Dat betekent dat je een idee moet hebben wat je wilt gaan doen. Daarna probeer je meer te weten te komen over het onderwerp of wat de beste manier is om deze te gaan vastleggen. Dat kan vaak al heel erg leuk zijn, soms is de voorpret die je daarbij hebt al net zo leuk als het doen zelf. Als dan de resultaten ook nog eens naar wens zijn is dat helemaal bevredigend, als het tegenvalt doordat bijvoorbeeld het weer niet heeft meegewerkt kan je jezelf ook niets verwijten.
Daarnaast blijft het natuurlijk zo dat je in de natuur niet alles kunt plannen. Daardoor kan je opeens voor situaties komen te staan die je wilt vastleggen. Snel reageren en de juiste spullen bij je hebben zijn dan belangrijk.
Hoe dan ook, ik hoop dat iedereen aan het einde van het jaar kan zeggen dat de fotoresultaten weer iets beter zijn geworden dan het jaar daarvoor. Soms kan een goede voorbereiding daarbij helpen !
1 opmerking:
Leuk stukje Arend-Jan!
Een reactie posten