vrijdag 1 april 2011

Onmisbare tool

Iedere natuurfotograaf, of ie nu landschappen, vogels, zoogdieren of macro en abstracten fotografeert, werkt het liefst in het mooiste licht. Daarom houden we vast allemaal het weerbericht in de gaten en gaan er op uit wanneer de omstandigheden gunstig lijken te worden. Om er eenmaal ter plekke achter te komen dat de zon je onderwerp net niet raakt bij zonsopkomst of zonsondergang, of verborgen gaat achter dat ene plukje bomen in een verder open landschap. Of erger: je staat om half zes buiten en blijkt net 10 minuten te laat te zijn...

Gelukkig staat ons tegenwoordig allerhande moderne techniek ter beschikking om tegenvallers en blunders te voorkomen. Met een beetje handig internetten (bijvoorbeeld een combinatie van weerwebsites en Google maps) kom je al een heel eind, maar het is een bewerkelijke klus en de benodigde websites zijn niet altijd voorhanden (denk aan zonsopkomsttijden voor een specifieke vakantiebestemming). Gelukkig is er een fantastisch stukje software dat dit alles integreert en het leven van de natuurfotograaf een stuk minder afhankelijk van variabelen maakt: The Photographer's Ephemeris (TPE). Download en gebruiksaanwijzing (alles in het Engels) hier.

Het programma werkt met kaarten van Google maps en geeft voor elke gekozen lokatie aan in welke richting de zon en maan opkomen en ondergaan en hoe laat dat gebeurt. Uiteraard voor elke datum naar keuze. Ook is het mogelijk de tijd-slider te verplaatsen om te zien hoe de zon staat op een bepaald moment van de gekozen dag. Handig is verder dat je met een pinnetje kan aangeven hoe hoog de horizon zich bevindt in de kijkrichting, het programma past de zonsopkomst tijd daar dan op aan. Een berg kan de opkomende zon immers een behoorlijke tijd verbergen!Het beste van alles: TPE is volledig gratis! Jammer: de weersvoorspelling is (nog) niet geïntegreerd. Moeten we toch nog iets aan het toeval overlaten...Dit programma is een heuse aanrader voor elke natuurfotograaf, jammer dat ik zelf pas onlangs de tip kreeg er eens naar te kijken.

1 opmerking:

NVN blogger zei

TPE is een erg praktische tool die ik al geruime tijd gebruik. Nog praktischer is het dat deze tool ook als App op je iPad of iPhone te gebruiken is. Helaas moet je daarvoor wel een klein bedrag betalen, maar dat is het zeker waard.

Eric Bergmeester