vrijdag 8 april 2011

Het Hallerbos


Het Hallerbos is bij velen bekend om de boshyacinten die eind april, begin mei bloeien. Wij zijn er zelf al een aantal keren geweest en ik zag dat in het EV magazine het Hallerbos ook getipt wordt.

Ik denk dat iedereen die er wel eens in het voorjaar geweest is het er wel over eens is dat de bloei van de hyacinten een overweldigende ervaring is. Zelden zie je zoveel bloemen in een bos bij elkaar. Dan heb ik het nog niet eens over de doordringende zoete geur die in het bos hangt. Dat het niet makkelijk te fotograferen is, hebben wij meer dan eens ervaren. Iets na zonsopkomst kan erg mooi zijn, vooral als er nog wat ochtendmist tussen de bomen hangt. Mijn ervaring is dat als wat later de zon gaat schijnen het ook minder mooi wordt. Je krijgt nogal wat schaduw licht overgangen doordat de planten onder de bomen groeien.

Als je in het weekeinde gaat fotograferen, zul je niet de enige fotograaf zijn. Het bos is in het voorjaar populair tijdens de bloei van de hyacinten. Je ziet dan ook veel van dezelfde soort foto’s. Een leuk alternatief is om een keer iets eerder te gaan. Dan staat het bos helemaal vol met bosanemonen. Dat geeft weer een heel ander effect. Vooral omdat er tijdens de bloei van de bosanemonen vaak nog heel weinig blad aan de bomen zit. Als je heel veel geluk hebt, bloeien de bosanemonen samen met de hyacinten. Dat geeft weer een heel andere uitdaging om daar fraaie kleurcomposities van te maken. Afgelopen weekeinde zijn we met wat lichte regen in het bos geweest. Voor de bloeiende bosanemonen was het licht perfect om te fotograferen.

Ook zijn er andere plaatsen in Belgiƫ waar wij de hyacinten hebben zien bloeien, en in de Morvan in Frankrijk en vooral natuurlijk in Groot-Brittanniƫ. Dat levert allemaal weer andere beelden op.

Een paar nuttige weblinks zijn:

http://www.hyacint.info/node/331
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hallerbos
http://www.geuzeinfo.com/index.php/Halle/hallerbos

Geen opmerkingen: