zaterdag 26 december 2009
Kaartverkoop 5e NVN Internationaal Natuurfoto Festival in volle gang
Het is namelijk erg bijzonder dat Jim Brandenburg ons festival bezoekt. Hij start op vrijdag met een Pro Seminar waarmee hij een kijkje in de keuken geeft van de professionele fotograaf en deelt zijn geheimen met de bezoekers. Dit doet hij samen met Danny Ellinger. Op zaterdag geeft hij een lezing met zijn beste beelden. Een unieke kans die veel mensen niet voorbij laten gaan!
Ook zijn er veel mensen die hun kans waar nemen en hun beste beelden meenemen naar de beeldbespreking. Een unieke kans om feedback op je beelden te krijgen door twee professionele natuurfotografen.
Twijfel dus niet te lang als jij ook aanwezig wil zijn op dit fantastische evenement en bestel je kaarten via http://www.natuurfotofestival.nl/. Het festival vindt plaats op 12 en 13 februari 2010 in Burgers'Zoo in Arnhem. NVN jaarkaarthouders krijgen een aantrekkelijke korting op de toegangsprijs.
vrijdag 23 oktober 2009
Uitslag Europese natuurfotograaf van het jaar 2009
Het winnende beeld laat je even schrikken. Je kijkt recht in het te bloederige karkas van geit, waar een Vale gier zijn kop in steekt om te eten. Zeker een creatieve opname, maar te hard geflitst waardoor een onnatuurlijke sfeer ontstaat. Ik heb andere beelden in de exposities gezien die van mij hadden mogen winnen.
Ook bij deze wedstrijd zijn een aantal Nederlandse fotografen in de prijzen gevallen: Jasper Doest (winnaar categorie Andere dieren), Marsel van Oosten (winnaar categorie Zoogdieren), Jan Smit, Edwin Giesbers en Heike Odermatt. Alle gefeliciteerd met deze bijzondere prestatie.
Kijk hier voor de uitslag.
donderdag 22 oktober 2009
Uitslag Wildlife Photographer of the Year 2009
Ook dit jaar zijn er weer een aantal Nederlandse fotografen in de prijzen gevallen: Jan Vermeer en Gertjan de Zoete. In de jeugdcategorie van 11 tot 14 jaar Hans Nuijt en Miles Kenzo Kooren. Alle gefeliciteerd met deze bijzondere prestatie.
Laat je verrassen door de bijzondere foto's en kijk hier naar de uitslag.
zondag 18 oktober 2009
Sneak preview 5e NVN Internationaal Natuurfoto Festival
copyright Jim Brandenburg
Jim Brandenburg (VS)
Sergey Gorshkov (RUS)
Orsolya en Erland Haarberg (N)
VTNOE (O)
Wim Weenink
Johan Elzenga
Andre Crone
Melchert Meijer zu Schlochtern
Gerard Oostermeijer
Ton Peter van Nieuwkerk
Wilco Dragt
Heike Odermatt
VNFF
NFD
NVN Biesbosch Expeditie team
Komende week wordt de pre-flyer verspreid tijdens de prijsuitreiking van de Evolia Wildlife Photograper of the Year competition in Londen en het GDT festival in Lünen (Duitsland). Kort daarna zal de voorverkoop van kaarten starten. Uiteraard krijgen NVN jaarkaarthouders een aantrekkelijke korting. In de loop van de komende weken komt alle informatie op de NVN website te staan en zal de flyer verspreid worden.
zondag 31 mei 2009
NVN Biesbosch expeditie 2009
Op een eiland midden in de Biesbosch werd de uitvalsbasis ingericht. Naast de dienstwoning van veldwerker Rob van der Made van Staatsbosbeheer, staat een klein eenvoudig oud huisje. Een goed onderkomen op een fantastische lokatie. Als snel werd het de fotografen duidelijk dat het hier wemelt van het wild. De reeën en de bevers zwierven rondom het huisje, de lepelaars fourangeerden in het ondiepe water. De begeleiding was super. Onder de bezielende leiding van boswachter Jacques van der Neut, stonden een aantal heren van Staatsbosbeheer klaar met raad en daad en een hele watervloot. De fotografen werden op hun wenken bediend en konden gaan en staan waar ze wilden. Maar er is altijd iets dat tegenzit. Deze keer was dat het weer. Strak blauwe luchten, af en toe een wolkje, warm en een stevige bries. Dat is balen, zeker met de prestatiedruk waaronder de fotografen gebukt gingen. De winnaars van de wedstrijd mogen namelijk een groepspresentatie geven tijdens het komende NVN Internationaal Natuurfoto Festival op 13 februari 2010.
Van links naar rechts Herman van der Hart, Frank Jordan (NVN organisatie), David Pattyn, Gerard Jordan (NVN organisatie), Johan van de Watering, Eric Bergmeester (NVN bestuur), Theo Koeten (NVN bestuur) en Rob Riemer.
Jacques had iedereen uitgenodigd voor een barbeque. Tjonge, wat een luxe. Fantastisch hoe hij dat had georganiseerd. Tot laat op de avond hebben we genoten van het heerlijke eten en drinken, onder het genot van het gezang van de nachtegaal en een korte glimp van een kerkuil, wederom voor die ene geluksvogel. Natuurlijk hebben we de mannen weer achtergelaten, nadat we de spanning voor het optreden op het festival wat hadden opgevoerd. Terug op de vaste wal liepen twee vossen spelend voor de auto over de polderweg. Ik ben benieuwd wat we op het festival krijgen te zien! Dat moet mooi zijn. Dat kan bijna niet anders. En als ze niet durven, dan heb ik voldoende foto's van de mannen gemaakt en verhalen gehoord die de moeite waard zijn om met jullie te delen. Ha,ha...wat een schurken zijn het onder elkaar.
dinsdag 26 mei 2009
Invasie distelvlinders
zondag 8 maart 2009
Regionaal festival te Schijndel.
Om de 2 jaar organiseren NIB, VNF-E en NFD een regionaal festival waar de individuele leden hun kunnen laten zien. Zonder dit met elkaar afgesproken te hebben bleken veel nieuwe gezichten binnen de drie verenigingen zich op deze dag te presenteren en niet zonder resultaat. Het is leuk te zien hoe snel nieuwe mensen binnen verenigingen zich ontwikkelen en de kans krijgen zich te ontplooien op dit festival. Een traditie die vooral voortgang moet blijven vinden. Deze drie verenigingen hebben duidelijk een eigen identiteit en een eigen aanpak waardoor de dag een afwisselend karakter kreeg.
De organisatie lag dit jaar bij NIB. Zij hadden gezorgd voor een goede locatie, een zeer ontspannen sfeer en een losse presentatie zodat er een “huiselijke” sfeer ontstond. De zaal was goed gevuld zodat deze vereniging kan terugkijken op een geslaagde organisatie. Jammer dat zo’n aanpak in andere delen van het land geen navolging krijgt. Wat is er leuker dan te zien hoe andere verenigingen zich manifesteren. Het moet vooral geen krachtmeting onderling worden maar gewoon lekker ontspannen plaatjes en presentaties kijken.
Tot over twee jaar !
maandag 16 februari 2009
Mazzel...
En ook toen lag een lichte ergernis al op de loer...
Dus nu moet ik er toch iets over schrijven, ennuh, ik heb de afgelopen jaren in meerdere jury's gezeten, dus ik weet dat de jury altijd gelijk heeft.
Kijk de foto is best spannend, heeft diepte, scherpte en er staat een heel mooi en zeldzaam beest op. En nee, het is niet makkelijk in de winter in Ladakh. Het is heel koud, er ligt veel sneeuw, het is ver weg, verlaten gebied en moeilijk te bereizen.Maar is het nou een mooie foto van een goede fotograaf, of is het vooral een mooi verhaal rond een foto van een zeer zeldzaam beest? Dit lijkt me een prima onderwerp voor discussie. Want is Steve Winter nou vooral fotograaf, of is het een doorzetter heeft ie gevoel voor marketing en is het een goede techneut?
Laten we even naar de man zelf luisteren:
After 10 months and a winter with little snow in Ladakh's Hemis High Altitude National Park, India, I was running out of hope of getting the picture I wanted. But one freezing morning I checked my remote-controlled camera and found a snow leopard had triggered it the night before, in the frame I'd dreamed of – in its true element.' Snow leopards are adapted to life in the mountains of central Asia. They have long, waterproof outer fur, dense woolly under-fur and large nasal cavities that warm the air as they breathe it in. This allows them to survive temperatures as low as -40°C. But the leopards can also tolerate the heat of the Gobi Desert, where temperatures can reach 40°C.
Canon EOS Rebel XT + 10-22mm lens at 16mm; 1/200 sec at f16; ISO 100; waterproof camera box + Plexiglass tubes for flashes; Trailmaster 1550-PS remote trigger.
Ik lees hier dan toch echt alleen een fotograaf met mazzel in. En natuurlijk, er is niets tegen mazzel, maar zegt dat dan gewoon. En kijk nou nog eens naar de foto, hij staat ook op deze nvn site, dit is niet de foto die hij wilde maken. Hij had hem anders in zijn hoofd. Hij heeft het heel anders uitgekaderd, het beest had veel meer naar links het beeld in moeten komen lopen. Ook de andere gelauwerde Snowleopard foto's hebben hier last van. Beest kijkt weg, op de rug gefotografeerd, kijkt de verkeerde kant het beeld in. Fotograferen is meer dan onder moeilijke omstandigheden je camera's wegzetten, je infraroodlijnen leggen en om de zoveel dagen eens komen kijken of er al wat opstaat.
Fotograferen is actief inkaderen, rekening houden met de kijkrichting, het juiste moment kiezen. Steve, van harte gefeliciteerd, maar mazzel dat ie er uberhaupt op staat. En juryleden van prestigieuze fotowedstrijden, kijk nog eens goed naar je foto's en de bijgeleverde verhalen.
dinsdag 10 februari 2009
Kwaliteit
’Dit zijn mijn (ik ben hoofdredacteur van Grasduinen) woorden niet. Nee, ik citeer uit het interview dat onze redacteur Daniël Mulder met Danny Ellinger heeft gehad. Het volledige interview lees je in het februarinummer van Grasduinen
Natuurlijk heb ik dat interview al gelezen, want ik hecht waarde aan zijn mening. Danny is een goeie vent, een fantastische fotograaf en ‘zijn’ Foto Natura levert prima foto’s uit een enorme voorraad. Mede dankzij Foto Natura maken we maandelijks een mooie Grasduinen.
‘Mooie Grasduinen’ zeg ik. Maar is dat wel zo? Misschien ben ik wel de enige die dat vindt... Zou wel triest zijn.
Intussen heb ik aan lezers van Grasduinen gevraagd wat zij van het blad vinden. De reacties komen al enkele dagen binnen. Ik kom op deze plek t.z.t. met een samenvatting van al die meningen (negatief en positief, van ‘ik zeg m’n abo op’ tot ‘ga zo door Kees!’) terug.
Wordt vervolgd dus.
Kees Loogman,
Hoofdredacteur Grasduinen
P.S. Reageren mag, graag zelfs! Laat me weten wat je van Grasduinen vindt.
zondag 18 januari 2009
Fotokalender
Om het maximale uit het jaar te halen en een zo groot mogelijke kans van slagen te hebben, is het handig voor jezelf een fotokalender te maken. In zo'n fotokalender geef je per maand of jaargetijde aan welke onderwerpen je dan het best kunt fotograferen en vooral ook waar en hoe het licht daar valt. Wat willekeurige voorbeeldjes:
* Mei - grutto's in gebied X, vanuit auto, ochtend tegenlicht
* Juli - jonge steenuilen op muur bij Y, vanaf tweede week valt licht langs de bomenrij
* Augustus - bloeiende heide in gebied Z, zonsopkomst om 6.15 uur
* September - edelhertenbronst Veluwe
Een goed bijgehouden fotokalender zorgt ervoor dat je op het juiste moment op de juiste plek bent. Je bent minder tijd kwijt met het zoeken naar een (bepaald) onderwerp en/of standpunt, houdt meer tijd over voor het maken van de foto die in je hoofd zit en hebt dus meer kans op slagen!
Het maken van een fotoagenda kan het hele jaar door, en eigenlijk is ie nooit af. Je werkt hem doorlopend bij met nieuwe informatie die je opdoet in het veld, via medefotografen, of op het internet.
Hier enkele links die je alvast een eindje op weg kunnen helpen.
De Natuurkalender - wat is er al gezien?
Waarneming.nl - wat wordt waar gezien?
Vogelkijkhutten in Nederland - waar staan ze?
Google Maps - hoe valt het licht in de ochtend/avond?
En verder is het vooral een kwestie van heel veel buiten zijn, en een klein beetje van Google.
Vergeet trouwens niet in je fotokalender een paar gaatjes/vrije dagen te houden voor onverwachte, bijzondere gelegenheden, zoals de prachtige berijpte dagen van begin januari!