vrijdag 23 december 2011

Handboek Natuurfotografie

Natuurfotografie is enorm populair. Er worden dan ook veel boeken uitgegeven over dit boeiende onderwerp, vaak in het Engels en soms in onze eigen taal. In deze digitale tijd is het best dapper een handboek uit te geven over dit onderwerp, want op internet zijn hierover veel gratis boeken en handleidingen te vinden van goede kwaliteit en wordt op erg veel fora kennis gedeeld. Het Handboek Natuurfotografie bundelt deze kennis in een handzaam boek, waardoor het een praktisch naslagwerk is voor beginnende fotografen die het prettiger vinden een echt boek in de hand te houden.













Inhoud
Het boek begint beschouwend en zet de natuurfotografie in een historisch perspectief. Vervolgens gaat het in een aantal hoofdstukken in op de camera, uitrusting en hulpmiddelen om vervolgens de beeldende principes te beschrijven. Het hoofdstuk over artistieke visie is leuk en geeft een aantal handreikingen om creatief te werk te gaan. Tot zover een algemene beschrijving over fotografie. Voor de mensen die echt geïnteresseerd zijn in natuurfotografie is het doorbijten geweest tot dit moment. Het hoofdstuk dat volgt maakt dit goed, door veel praktische tips te geven over de werkwijze buiten. Om het boek compleet te maken volgt een klein stukje digitale workflow. Net genoeg om het tipje van de sluier op te lichten over dit belangrijke onderdeel van de hedendaagse fotografie. Het boek wordt afgesloten met een hoofdstuk over fotografie op reis. Het boek is rijk geïllustreerd, waarbij uit educatief oogpunt duidelijk voor praktische voorbeelden is gekozen in plaats van de mooiste foto’s.


Kiezen
Opvallend is dat onderwerpen niet altijd volledig zijn uitgediept en er met regelmaat in het boek voor meer of aanvullende informatie naar de website van het centrum voor natuurfotografie wordt verwezen, een stichting waar de beide schrijvers de initiatiefnemers van zijn. Blijkbaar hinken de schrijvers hier op twee gedachten. Ook valt op dat er in het boek niet inhoudelijk wordt verwezen naar het Natuurfotografen Verbond Nederland dat als instituut al meer dan 10 jaar actief optreedt als intermediair voor natuurfotografen in zowel binnen- als buitenland. In een Nederlands handboek over natuurfotografie is dit een gemiste kans. Overigens heeft Eric Bergmeester, de voorzitter van het NVN het manuscript voorzien van waardevolle tekstadviezen.

Conclusie
De schrijvers hebben getracht een zo compleet mogelijke beschrijving te geven van alle aspecten die te maken hebben met natuurfotografie. Hierin zijn ze zeker geslaagd. Het heeft ze ook zichtbaar voor dilemma’s gezet. Een groot deel van het boek gaat over fotografie in zijn algemeen. Dat is zeker niet erg, maar mogelijk dat de lezer bij een handboek over natuurfotografie verwacht om over deze hele specifieke niche in de fotografie meer te lezen en te weten te komen. Voor de beginnende fotograaf die graag een stevig boek in de hand houdt, is het boek vanwege zijn compleetheid een aanrader.


Colofon

Auteur        Bart Siebelink, Edo van Uchelen
Aantal         pagina’s 256
Formaat      7 x 24 cm
Uitgeverij   KNNV Uitgeverij
Jaar             2011
ISBN          9789050113663
Prijs            29,95 euro

Bestellen

vrijdag 9 december 2011

Wildlife Photographer of the Year in Museon

Op 19 oktober vond de award- uitreiking plaats in het National History Museum in Londen aan de winnaar van de ‘Wildlife Photographer of the Year Competition’. Deze award geeft de ontvanger voor een jaar de status van beste natuurfotograaf van de wereld. De wedstrijd wordt georganiseerd door het BBC Wildlife Magazine en het Natural History Museum in Londen.Dit jaar vielen drie Nederlandse fotografen in de prijzen: Marsel van Oosten, Andrew George en Jan van der Greef.
Op 25 november vond de opening van de expositie plaats in het Museon met een prachtige digitale show. De Nederlandse winnaars verwoordden hun prachtige werk en lieten meerdere beelden zien. Vanaf 26 november 2011 is in het Museon in Den Haag de tentoonstelling ‘Wildlife Photographer of the Year 2011’ te zien. De expositie is samengesteld uit de bekroonde foto’s van de wedstrijd. Het Museon toont de foto’s tot en met 4 maart 2012.

Andrew George kreeg een eervolle vermelding met zijn foto ‘Meerkoetenmars’. De winter van 2010 in Eindhoven was een van de koudste winters in jaren. Op het met ijs bedekte meer waren meerkoeten bezig de broodrestjes weg te werken die mensen hen hadden toegeworpen. Zodra het voedsel op was, begaven de vogels zich richting het enige overgebleven ijsgat. ‘Het deed me denken aan een scene uit March of the Penguins,’vertelt Andrew, ‘ook al was ik in mijn plaatselijke park, in de stad.’

Jan van der Greef zorgde voor Nederlands succes met ‘Meeuwvleugels’. Gefascineerd door de zilvermeeuwen die om zijn boot cirkelden, concentreerde Jan zich, hurkend, op één vogel. Hij gebruikte een langzame belichtingstijd en liet zijn camera met de meeuw meedraaien toen hij opvloog. ‘Het sublieme, zachte licht,’ vertelt hij, ‘de prachtige vleugelbeweging en het glinsterende water dat van zijn poten stroomt, zorgden voor het etherische beeld waar ik op gehoopt had.


foto: Jan van der Greef
(Canon EOS 1D Mark IV + 70–200mm f2.8 lens at 115mm + 1.4x extender; 1/6 sec at f14; ISO 200)

Marsel van Oosten zorgde voor nog een Nederlands succes met de landschapsfoto ‘Aloba bij maanlicht’. Reizen naar dit gebied is lastig vanwege de politieke onrust en snelwegpiraterij, maar Marsel reed drie dagen lang door Tsjaad om er te komen. Hij fotografeerde de rotsark ’s nachts om ‘een gevoel van ontzag en verwondering’ teweeg te brengen,’ met voldoende maanlicht voor belichting maar ook weer niet teveel waardoor de sterren onzichtbaar zouden worden. ‘Door het maanlicht en de sterren,’ vertelt Marsel, ‘zag de plek er bijna bovenaards uit’.

De titel, Wildlife Photographer of the Year, ging dit jaar naar Daniel Beltrá uit Spanje voor zijn ‘Stilleven in olieverf’, een opvallende foto van acht bruine pelikanen die uit een olievlek gered zijn. De foto is één van de zes foto’s uit zijn portfolio, bekroond in de categorie ‘Wildlife Photojournalist of the Year’.
Daniel nam deze foto bij een tijdelijke vogelopvang in Fort Jackson, Louisiana. Hij beschrijft hoe de ruwe olie van de vleugels van de geredde pelikanen druppelt. De pelikanen ondergaan hun eerste schoonmaaksessie. Ze zijn eerder met lichte olie bespoten om de dikke vastzittende ruwe olie te ontvetten, waardoor de vogels er verkleurd uitzien. De juryvoorzitter, Mark Carwardine, omschreef de foto als een milieuverklaring en kunstwerk tegelijkertijd.


Foto: Daniel Beltrá
(Canon EOS 5D Mark II + 35mm lens; 1/30 sec at f4 (-0.7 e/v); ISO 800)
Museon: www.museon.nl

vrijdag 25 november 2011

3D Fotografie


3D Films zijn op het ogenblik volop in de aandacht. Met een speciale 3D bril zie je diepte in de beelden. Ons beeld wordt gevormd door een combinatie van het linker en het rechteroog. Beide ogen zien het beeld net even anders. De beelden worden gecombineerd door de hersenen en daardoor zien we diepte.

Er zijn al wat langer stereocamera’s op de markt, maar de laatste tijd komen er steeds meer camera’s met een 3D functie. Je kunt echter ook met een gewone camera 3D foto’s maken. Door twee foto’s te maken op een evenwijdige lijn met een aantal centimeters er tussenin. Indien de verschillen tussen die plaatjes net zo zijn zoals ze in de werkelijkheid zijn, dan zien we ineens diepte!
Dus je maakt eerst een foto, dan schuif je de camera 7 cm in een evenwijdige lijn naar rechts (de pupilafstand) en je maakt nog een foto.
Gebruik een klein diafragma bijvoorbeeld 16 en zorg voor een gelijke belichting. Daarna voeg je de beelden met de stereo software samen. Je moet het beeld natuurlijk wel met een 3-D brilletje bekijken.
Deze foto heb ik vier jaar geleden gemaakt op deze manier en met de software van stereofotomaker.

vrijdag 11 november 2011

NVN Internationaal Natuurfoto Festival 2012

Op zaterdag 11 februari 2012 vindt voor de zesde keer het NVN Internationaal Natuurfoto Festival plaats. Net als bij voorgaande edities zullen ook deze keer weer veel topfotografen op het podium in Burgers’ Zoo staan om hun passie en kennis te delen met het publiek. Het NVN is er deze keer weer in geslaagd om een ijzersterk programma samen te stellen, met alleen de allerbeste natuurfotografen uit binnen- en buitenland.

Twee hoofdgasten

Dit festival hebben we niet één, maar twee hoofdgasten. Deze twee wereldberoemde fotografen doen nauwelijks voor elkaar onder, maar zijn toch zeer verschillend: Paul Nicklen en Frans Lanting.

De Canadese topfotograaf Paul Nicklen is gespecialiseerd  in het fotograferen van koude streken. Doordat hij zijn jeugd heeft doorgebracht bij de Inuit en door zijn achtergrond als marinebioloog, is hij is staat om te fotograferen in de meest onherbergzame gebieden van de wereld. Hij heeft vele internationale prijzen gewonnen, onder andere bij de Wold Press Photo en bij BBC’s Wildlife Photographer of the Year. Dit wordt een presentatie die je echt niet mag missen!

Ook Frans Lanting is een natuurfotograaf die zijn sporen inmiddels heeft verdiend. Deze van oorsprong Nederlandse fotograaf wordt al jaren gezien als één van de beste natuurfotografen ter wereld. Het is inmiddels tien jaar geleden dat hij op het podium heeft gestaan tijdens het NVN Internationaal Natuurfoto Festival. Nu is deze grootmeester opnieuw te gast bij het NVN, met een spectaculaire presentatie.

Alleen maar topsprekers

Naast Paul Nicklen en Frans Lanting zijn er nog meer prominente natuurfotografen die tijdens het NVN Internationaal Natuurfoto Festival een presentatie zullen geven.

Alexander Myaskov, de vicepresident van de Russische natuurfotografen unie, komt een presentatie geven over natuurfotografie in Rusland, ondersteund met foto’s van de allerbeste Russische natuurfotografen.

Tijdens het festival zullen ook enkele van de beste Nederlandse natuurfotografen het podium betreden. Zo zal Ruben Smit een geweldige presentatie geven. Ook vermaard landschapsfotograaf Bas Meelker is één van de gastsprekers

Daarnaast zijn er nog veel meer presentaties te bewonderen. De audio visual van Nature Moments is erg indrukwekkend, net als het werk van de jeugdgroep van de GDT en de deelnemers aan de workshop op het landgoed van Jim Brandenburg.

Nog meer te doen

We willen nu nog niet alles verklappen, maar tijdens het NVN Internationaal Natuurfoto Festival is er, naast de presentaties van de sprekers, natuurlijk nog veel meer te doen. Zo is er bijvoorbeeld de fotobeurs, waar veel fabrikanten hun nieuwste producten tonen en je boeken kunt kopen van verschillende gastsprekers.

Ook wordt er weer een film vertoond in de Knoefzaal. Er is gekozen voor de documentaire SPOIL. Dit is niet alleen een prachtige natuurfilm, maar ook een indringende oproep om meer schone brandstoffen te gebruiken.

Het festival zal weer plaatsvinden in het auditorium van Burgers’ Zoo. Dit betekent dat je buiten het programma heerlijk kunt ontspannen in Burgers’ Bush en Burgers’ Ocean. Tijdens de avondpauze blijft Burgers’ Ocean zelfs speciaal verlicht voor de bezoekers van het festival.

Meer informatie


Binnenkort verschijnt het hele programma van het festival op de NVN website. Vanaf 1 januari 2012 kun je op de NVN website toegangskaarten voor het 6e NVN Internationaal Natuurfoto Festival bestellen.

NVN donateurs krijgen een korting van € 7,50 op de toegangsprijzen. Bovendien kunnen donateurs al vanaf 15 december kaarten reserveren. Je kunt alleen van deze donateuraanbieding gebruik maken als je donatie voor 2012 is voldaan. Doe dit dus voordat je de toegangskaarten voor het festival bestelt. Alle donaties die we op of na 1 november ontvangen, gelden automatisch als donatie voor 2012.

vrijdag 4 november 2011

Flitsen in de natuur.



Buiten fotograferen heeft als voordeel, dat je meestal niet hoeft te flitsen. Harde schaduwen wil je vooral vermijden. Voor macrofotografie is het soms wel mooi om een klein invulflitsje te gebruiken. Ik flits dan meestal op het tweede gordijn. Een softbox om de flits wat te verzachten vind ik ook wel prettig. De reflexie schermpjes zijn natuurlijk ook erg handig om een deel van b.v. een paddenstoel op te lichten. Sinds kort heb ik het remote flitsen ontdekt. Een paar losse flitsers van een afstand aansturen geeft een leuk effect. Het is mooier om het onderwerp van opzij te belichten. Ook bij nachtfotografie of avondfotografie is het remote flitsen leuk om eens uit te proberen.

dinsdag 1 november 2011

GDT European Wildlife Photographer of the Year 2011

In het afgelopen weekend heeft in Lünen het International Nature Photography festival van de GDT plaats gevonden. Tijdens dit festival zijn ook de prijswinnaars van de “GDT European Wildlife Photographer of the Year 2011“ bekend gemaakt. Andere jaren zijn er altijd veel Nederlandse natuurfotografen onder de prijswinnaars en dit jaar was daarop geen uitzondering. Maar liefst zeven Nederlanders vielen met hun foto in de prijzen.

Edwin Giesbers werd uitgeroepen tot winnaar in de categorie 'other animals' met een bijzondere foto van een colonne termieten. Jasper Doest werd runner-up in de categorie vogels. En daarnaast waren er nog vijf Nederlanders die met hun foto een 'Highly Commended' in de wacht wisten te slepen, dit zijn: Jan van de der Greef (birds), Martin van Lokven (other animals), Theo Bosboom (other animals), Misja Smits (Plants & Fungi) en Marijn Heuts (Landscapes).

Het NVN feliciteert alle winnaars met het behalen van deze prachtige resultaten.

vrijdag 28 oktober 2011

Hoezo scherp?

Als je 'het internet' moet geloven, zijn wij fotografen altijd maar op zoek naar de scherpste lenzen. Foto's van bakstenen muren worden op pixelniveau bestudeerd en de resultaten worden op forums uitgebreid besproken. Echt onscherpe jamglazen daargelaten, zijn de geringe verschillen voor het blote oog echter eigenlijk niet te zien en kan de spaarzame vrije tijd wat mij betreft beter besteed worden aan het maken van mooi beeld dan aan het pixelpeepen. Foto's van bakstenen muren doen het trouwens ook slecht in wedstrijden en in de stockverkoop.

En waarom zou een goeie foto altijd haarscherp moeten zijn? Soms kan bewuste onscherpte juist een bepaalde sfeer scheppen, of een kunstzinniger beeld opleveren dan een rechttoe-rechtaan scherpe registratieopname. After all, fotografie blijft een kunstvorm, al is de natuurfotografie vermoedelijk wel de conservatiefste vorm van fotografie die er bestaat.

Een mooi onderwerp om je onscherpe glas op los te laten zijn paddenstoelen. Waarom? Ze zijn er nu in overvloed, ze lopen niet weg (dus je kunt er rustig op los experimenteren) en hun vormen en herhalingen lenen zich uitstekend voor een creatieve benadering. Hierboven een voorbeeld van een foto die tot stand kwam door handmatig achter de paddenstoelen scherp te stellen, waardoor zowel de paddo's als het mos onscherp worden weergegeven. De vage lichtcirkel zet de onscherpe onderwerpen toch in de spotlight. Het koude, blauwe herfstochtend effect kwam tot stand door de witbalans al in-camera op kunstlicht te zetten. Who needs tacksharp anyway?

vrijdag 21 oktober 2011

Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year

De natuurfoto wedstrijd van Veolia Environnement is dit jaar gewonnen door Daniel Beltrá. Hij wist de titel Wildlife Photographer of the Year te verdienen met een indringende foto van een groep bruine pelikanen in een rescuecenter, helemaal besmeurd met olie, door het olielek in de Golf van Mexico (2010).
Fotograaf: Marsel van Oosten
Tot de prijswinnaars behoren ook drie Nederlanders. In de categorie ‘Behavior: Birds’ is Jan van der Greef verkozen tot runner-up. Een nachtfoto bij de Aloba arch in Tsjaad leverde Marsel van Oosten een specially commended op in de categorie ‘Wild places’. En in de categorie ‘Nature in black and white’ wist Andrew George een plaatsje tussen de highly commended foto’s te veroveren.
Fotograaf: Andrew George
Het NVN wil alle prijswinnaars van harte feliciteren met het behalen van deze prachtige resultaten. Voor een compleet overzicht van alle winnaars kun je terrecht op de website van het Natural History Museum.

vrijdag 14 oktober 2011

VNF-A viert 25-jarig jubileum

Op zaterdag 5 november viert de Vereniging Natuurfotografen Apeldoorn dat ze 25 jaar bestaan. Het belooft een bijzondere dag te worden, want ze hebben een aantal zeer goede sprekers op het programma staan, waaronder de Fin Jari Peltomäki. Voor het hele programma kun je een kijkje nemen op de website: www.vnf-apeldoorn.nl.


Het NVN feliciteert VNF-A met dit prachtige jubileum.

vrijdag 7 oktober 2011

NVN Workshop Frans Lanting California Coast 2012

In samenwerking met het NVN geeft Frans Lanting komend voorjaar een 7 daagse workshop in Californië in de Verenigde Staten. Een exclusieve workshop met deze topfotograaf biedt een unieke kans te werken aan uw persoonlijke groei op fotografisch gebied. De workshop vindt plaats van 21 t/m 29 april 2012 op prachtige locaties rondom zijn thuisbasis in Santa Cruz en Monterey.


Frans zal samen met zijn 3 man sterke professionele staf voor een ongelofelijke workshopervaring zorgen.  Frans is National Geographic fotograaf en heeft vele prijzen gewonnen zoals BBC Wildlife Photographer of the Year, World Press Photo en de Ansel Adams Award.

Op unieke locaties rondom zijn thuisbasis zal gewerkt worden aan uw persoonlijke groei op fotografisch gebied, de kunst van het zien en conceptuele fotografie. Niet oppervlakkig, maar verder leren kijken. Het team tilt u naar een hoger niveau door een persoonlijk ontwikkelplan, intensieve begeleiding, gezamenlijke bespreking van het werk en het maken van een eindpresentatie.


Naast fotograferen zal er aandacht uitgaan naar workflow en beeldbewerking. Dit alles samen met een Nederlandse groep workshopdeelnemers in de dynamische setting van de Californische kuststreek rondom Santa Cruz en Monterey in de Verenigde Staten.

Deze workshop wordt aangeboden door Frans Lanting Studio in samenwerking met het NVN. Er kunnen slechts 18 personen deelnemen.

Voor het opvragen van een uitgebreide brochure of meer informatie kunt u contact opnemen met Eric Bergmeester via e.bergmeester@nvnfoto.nl.

vrijdag 30 september 2011

Herfst

Het lijkt de laatste paar dagen wel of het eindelijk zomer is; hoge temperaturen, een strakke blauwe lucht en overvolle terrasjes. Toch is het alweer herfst. Als je naar de natuur kijkt, dan zie je de eerste tekenen van het najaar verschijnen. De blaadjes beginnen langzaam te verkleuren en de paddestoelen steken voorzichtig hun kopjes boven de grond. Bij het woord 'herfst' denken veel mensen al snel aan regen en wind. Maar voor natuurfotografen is de herfst één van de mooiste seizoenen. Elke dag is weer anders en kun je weer een nieuw onderwerp vinden om te fotograferen.


Paddestoelen zijn altijd dankbare onderwerpen om te fotograferen. Je hebt ze in alle maten en kleuren, alleen of in groepjes. Het is echt een onderwerp om jezelf urenlang mee te vermaken, op zoek naar de perfecte compositie. Verder heb je natuurlijk nog de prachtige kleuren van de herfstbladeren. Niet alleen fantastisch als je landschappen fotografeert, maar ook zeer geschikt voor detailfoto's. In het najaar heb je ook veel te maken met mist. Dit levert vaak mooie plaatjes op. En dan zou ik nog bijna de spinnenwebben vergeten, die in de herfst regelmatig veranderen in prachtige parelsnoeren. Kortom; genoeg inspiratie om dit najaar niet binnen te blijven zitten.

vrijdag 23 september 2011

Timelapse video


Time lapse fotografie is een aparte manier van fotograferen. Door om een aantal minuten steeds vanuit hetzelfde punt een foto te maken (intervalopnamen), kun je een film maken waarin de veranderingen in het landschap te zien zijn. De vaste tijd tussen de afbeeldingen kan variëren van minder dan een minuut tot meer dan een dag. Wanneer je de beelden monteert, vervallen de tussentijden en krijg je een film van hoge kwaliteit.
Voor deze opnamen heb je in ieder geval een statief nodig en een flinke geheugenkaart. De batterijen kunnen je vervangen tussen de opnamen door. Het is beter de camera niet van het statief af te halen.
Je kunt het beste werken in de manuele stand. Hoe hoger je diafragma, des te meer scherptediepte je zult krijgen. Zet je camera op manuele scherpstelling, zodat die niet bij elke foto gaat zoomen. De film kun je bijvoorbeeld met Quicktime in elkaar zetten.
Als je wilt zien wat het effect is surf dan eens naar:
http://vimeo.com/24456787

The Arctic Light
by TSO Photography

vrijdag 16 september 2011

Marsel van Oosten; Wildlife Photographer of the Year

De Nederlandse Natuurfotograaf Marsel van Oosten heeft bij de 2011 International Photography Awards (IPA) de eerste prijs gewonnen in de categorie Wildlife. Hiermee verdiende hij ook de titel Wildlife Photographer of the year. Hij kreeg deze prestigieuze prijs voor zijn serie over de Japanse makaken. Daarnaast won Marsel van Oosten ook de tweede prijs in de categorie People en maar liefst zeven Honorable Mentions.


Over de fotograaf
Marsel van Oosten is een professioneel natuurfotograaf die al veel grote prijzen heeft gewonnen. Zijn werk is bekend om het perfecte gebruik van licht, kleur, compositie en perspectief. Op de website van Marsel van Oosten kun je zijn prachtige foto’s bekijken en meer over hem te weten komen; www.squiver.com.

vrijdag 9 september 2011


Eindelijk waren er weer een paar zomerse dagen. Als je dan het geluk hebt om nog een paar dagen vrij te zijn ook, dan ga je natuurlijk lekker op pad. Nog even kunnen we kikkers en insecten fotograferen. De vlindertijd loopt al weer af. De vlinders zien er ook al wat afgevlogen uit. Libellen kun je nu ook nog goed fotograferen, bijvoorbeeld de Zwervende heidelibel is vooral ook talrijk begin september. Het voordeel is dat veel soorten zich nu wat minder snel bewegen, omdat ze zich opwarmen in het zonnetje. Dus aan de slag!

maandag 5 september 2011

Terug van weggeweest

De afgelopen weken hebben wij geen berichten gepost op dit blog. Alle bloggers waren op reis of genoten van hun welverdiende rust. De accu's zijn weer opgeladen...dus vanaf deze week posten wij weer wekelijks een leuk of interesant berichtje.

vrijdag 29 juli 2011

Reizen naar Spitsbergen

Ruim vijfhonderd kilometer ten noorden van Noorwegen ligt de eilandengroep Spitsbergen(Svalbard. Het ligt dichtbij de Noordpool en 60 procent van het oppervlak is bedekt met spectaculaire gletsjers.

















Spitsbergen biedt een verrassende variatie aan flora en fauna. Zo zijn er de grote zeezoogdieren; walvissen, walrussen en zeehonden. De ijsbeer komt op heel Spitsbergen voor, maar vooral in het noorden en oosten. De poolvos is in de omgeving van Longyearbyen te vinden.

Longyearbyen heeft een populatie van 2200 mensen en is daarmee de grootste plaats op Spitsbergen. Er zijn gedurende het hele jaar vogels in Longyearbyen, maar in de winter trekken er veel weg. In de maanden mei en juni zijn er tussen de 30-40 soorten waar te nemen.
Een aantal voorkomende soorten zijn de Eidereend, de Noordse Stormvogel, de Paarse Strandloper, de Spitsbergen Sneeuwhoen, de Sneeuwgors en de Zwarte Zeekoet. In de donkere maanden zijn er, behalve de Spitsbergen Sneeuwhoen, geen vogels op het land te zien, maar wel op zee. Zodra het eerste licht weer terugkomt, eind januari, is de eerste vogel die het vogelseizoen opent de Noordse stormvogel. Eind maart arriveert de Koningseider en de Brandgans. Half mei komen uiteindelijk de Rietganzen. In mei is het land nog bedekt met sneeuw en de temperatuur is nog erg laag, ondanks dat de zon al dag en nacht schijnt. De zomer duurt van begin juni tot half augustus. De vogels die op Spitsbergen broeden zijn o.a de Roodkeelduiker, de Rietgans, de Brandgans, de Eidereend en de Sneeuwgors. In augustus begint de grote trek.

Er zijn momenteel veel reisorganisaties die reizen bieden naar Spitsbergen. Over land zijn veel gebieden niet bereikbaar, vandaar het aanbod van reizen per expeditie- of cruiseschip. Ook zijn er fotoreizen te boeken met bekende fotografen. In de buurt van Longyearbyen zijn er verschillende excursiemogelijkheden b.v. per boot naar het verlaten Russische mijnstadje Pyramiden of met de Zodiac naar Fluglefjella waar o.a de Kortbekzeekoet nestelt. In Adventdalen kun je een kayaktocht maken en vervolgens een wandeltocht in de bergen. Er zijn in Longyearbyen tot half juni hondensledetochten te maken. Ook landschappelijk is Spitsbergen een trekpleister met zijn puntige zwart-witte bergen. Half juni ontstaat er een kleurrijk tapijt van bloemen. Het toerisme op Spitsbergen is niet voor niets in opkomst. Is dat een voordeel voor Spitsbergen? De bevolking verdient aan het toerisme. De mijnen zijn op één na gesloten en zonder toerisme zou Spitsbergen ontvolken.

Maar wat betekent het voor de natuur? De eigen bevolking is bewust van de natuurschat die ze bezitten. Er is een vogelstation in Longyearbyen, daar wordt de vogeltrek bijgehouden. Brengen we door het toerisme het klimaat onder de aandacht of verstoren we de natuur?

vrijdag 22 juli 2011

Eerste gastspreker NVN Internationaal Natuurfoto Festival 2012 bekend.


Eigenlijk zouden we wachten tot september met het bekendmaken van de eerste namen van het 6e NVN Internationaal Natuurfoto Festival, maar we willen vast een klein tipje van de sluier oplichten. De eerste gastspreker die op het festival een presentatie komt geven is niemand minder dan Bas Meelker. We zijn er heel erg blij en trots dat hij, volgend jaar op 11 februari voor ons een presentatie komt geven.

Enkele weken geleden kon je hier al een stukje lezen over het boek ‘Focus op fotografie - Landschap en architectuur’ van Bas Meelker en Pieter Dhaeze. Nu ik de kans heb gehad om het boek te lezen kom ik er nog een keer op terug, voor een korte recensie.

Het eerste wat je opvalt als je het boek openslaat zijn natuurlijk de prachtige foto’s van Bas Meelker. Alleen al voor de foto’s is het de moeite waard om het boek aan te schaffen. Het eerste gedeelte van het boek staat vol met aanwijzingen over landschap- en architectuurfotografie, maar veel van deze tips zijn vooral interessant voor beginnende fotografen. Als je al langer bezig bent met fotografie, dan zijn veel van de tips al wel bekend. Dit komt waarschijnlijk omdat het boek moet passen in de serie ‘focus op fotografie’. Op het moment dat de schrijvers wat dieper op de stof ingaan merk je meteen dat de teksten leerzamer worden, ook voor de meer ervaren fotografen. Het meest interessante (en meest uitgebreide) onderdeel van het boek is het laatste hoofdstuk. In dit laatste gedeelte laat Bas Meelker voornamelijk de foto’s spreken. Aan de hand van verschillende thema’s zie je veel adembenemende beelden voorbij komen. Hier valt alles op zijn plaats. Je ziet alle tips uit de eerdere hoofdstukken weer terug komen en de bijschriften geven je een unieke blik in de keuken van Bas Meelker; leerzaam en heel inspirerend.

‘Focus op natuurfotografie – Landschap en architectuur’ is een interessant boek voor iedereen die geïnteresseerd is in landschap en architectuurfotografie; of je nu net begint met deze hobby, of al lang bezig bent. Na de eerste keer lezen zul je het boek nog vaak inkijken. Niet alleen als naslagwerk, maar ook als inspiratiebron. 

Informatie:
ISBN (EAN): 978-905940-403-8
Omvang: 200 pagina's
Prijs: € 27,50
Het boek bestellen

vrijdag 15 juli 2011

Uitvoering vakantie voorbereiding

In een van mijn eerdere blogs voor het NVN heb ik het erover gehad dat voorbereiding belangrijk kan zijn. Zo wilden wij dit jaar papegaaiduikers gaan fotograferen. Een beetje uitzoekwerk gaf ons een tijdsperiode en verschillende locaties waar dit goed zou moeten kunnen. Wij kwamen uit op de Farne Islands in noordoost Engeland. Het tijdstip was begin juni. Waar wij uiteindelijk niet helemaal op voorbereid waren, was dat de sterns die op het eiland veel voorkomen en soms op het wandelpad broeden hun territorium verdedigen. Wij werden daar door de verkoper van de boottickets op geattendeerd en hij adviseerde ons om zeker een hoed mee te nemen. Die hadden wij in de auto liggen en deze was dus makkelijk mee te nemen. Eenmaal op het eiland bleek dat deze hoeden zeker niet overbodig waren. Ik werd al snel vanuit de lucht aangevallen. Alsof dat nog niet genoeg was, ging er een stern op mijn hoofd zitten zodat hij zich volledig kon uitleven. Later kwam een van de wardens naar mij toe lopen. Hij vertelde dat een paar van zijn collega's handschoenen in hun hoed hebben om het leed te verzachten. Naar mijn gevoel is dat niet echt nodig. De vogels zijn niet erg groot en een hoed vangt veel op.

De papegaaiduikers hebben wij veel gezien en ook kunnen fotograferen. Jammer is dat je alleen maar op vastgestelde tijdstippen op het eiland mag komen en de tijdsduur was wat beperkt. Die beperking is goed te begrijpen, net zoals dat je alleen maar over de aangegeven paden mag lopen. Het kan er behoorlijk druk worden en als er dan geen beperkingen zijn, wordt de verstoring waarschijnlijk toch te groot. Wij hadden een bootje dat eerst een excursie tussen de eilanden maakte waardoor wij uiteindelijk maar een uur op het eiland hadden. Dat is toch wel aan de korte kant maar voor een eerste kennismaking goed. Later in de vakantie hebben wij een 2de tocht gemaakt die ons naar 2 eilanden, Staple Island en Inner Farne, zou brengen. Op ieder eiland heb je dan 2 uur de tijd en dat is toch wel fijner. Helaas bleek toen dat goed plannen ook niet altijd een garantie voor succes is. Op de dag dat wij geboekt hadden, bleek de boot niet te varen i.v.m. een begrafenis en werd de trip naar de volgende dag verschoven. De dag erop konden wij 's morgens niet varen, de golven waren te hoog om op Staple Island te kunnen aanmeren. Daarvoor konden wij in de middag naar Inner Farne waar wij dan 3 uur de tijd hadden.

Al bij al hebben wij toch een paar goede foto's van papegaaiduikers kunnen maken. Doordat de papegaaiduikers inmiddels jongen hadden, was het een af- en aanvliegen van de vogels. Dat gaf wel kans op mooie beelden maar wij kwamen er ook achter dat dat nog niet zo makkelijk was. Veel foto's gemaakt maar de goede moeten wij er nog tussen uit zoeken. Wij hebben er in ieder geval van geleerd dat wij thuis meer moeten oefenen in het fotograferen van vliegende vogels, dat ging nu vaak fout. Groot probleem was dat de camera vaak op het laatste moment scherp stelde op de achtergrond en niet op ons onderwerp, een snel bewegende kleine vogel die op korte afstand aan- of langs kwam vliegen.

Naast de papegaaiduikers waren er veel noordse sterns en kuifaalscholvers op het eiland. Ook zij hadden jongen zodat oudervogels continu kwamen aanvliegen om hun jongen te voeden. Veel van de aanwezige meeuwen probeerden de oudervogels in de buurt op te vangen om hun de gevangen visjes te ontfutselen. Dat lukte soms wel maar niet altijd. Het leverde in ieder geval een mooi onderwerp om te fotograferen.


http://nl.wikipedia.org/wiki/Farne-eilanden
http://www.farne-islands.com/boat-trips/index.htm

vrijdag 8 juli 2011

Startbijeenkomst 6e NVN INF

Na maanden van voorbereiding, was het afgelopen maandag zover: de startbijeenkomst van het 6e NVN Internationaal Natuurfoto Festival. Dit is altijd een belangrijke mijlpaal in de aanloop naar het festival.

Het is het moment dat het bestuur alle medewerkers informeert over de plannen, vorderingen, mijlpalen en...de gastsprekers. Ook deze keer staan er weer hele bijzondere namen op de sprekerslijst, met toppers van ongekende wereld allure. De details worden de komende weken verwerkt. Daarom wachten we nog even met het bekend maken van de namen tot in september.

In de loop van de jaren is de groep van medewerkers langzaam gegroeid. Leuk om te zien, is dat er een harde kern is met vaste medewerkers. Deze mensen zijn enorm gemotiveerd en enthousiast en komen vaak met leuk ideeën en suggesties. Wat ook heel fijn is, is dat deze mensen heel goed weten wat er allemaal gedaan moet worden. Dit is een hele geruststelling en geeft een goed gevoel in deze vakantieperiode.

vrijdag 1 juli 2011

Het Natuurfestival van Namen


Het natuurfestival van Namen (België) komt er weer aan. Het festival zal plaats vinden van 14 tot en met 23 oktober 2011. Bij dit festival horen twee natuurfotowedstrijden. Tijdens het festival worden de genomineerde foto’s tentoongesteld en voor de winnaars zijn er mooie prijzen te verdienen.

De wedstrijden zijn: De Wedstrijd voor Vogelfotografie “Emotion’ ailes” van Aves en De Grote Internationale Wedstrijd voor Dierenfotografie. Meer informatie over de wedstrijden en de reglementen kun je vinden op deze website (informatie in het Engels). 

Wedstrijd Aves “Emotion’ailes”
www.aves.be/concoursphoto
Info: info@aves.be
Uiterste inzenddatum: 11 september 2011

Grote Internationale Wedstrijd voor Natuurfotografie
www.festivalnaturenamur.be
Info: secretariat@festivalnaturenamur.be
Uiterste inzenddatum: 02 september 2011

vrijdag 24 juni 2011

De schuilhut

Zo af en toe struin ik de bekende sites af om een beetje bij te blijven en gewoon uit interesse waar men zowel mee bezig is. Ook ben ik benieuwd wat de beweegredenen zijn om met natuurfotografie bezig te zijn. Wat mij daarbij vaak opvalt is dat nieuwe fotografen spontaan het diepe zijn ingedoken en, eerlijk is eerlijk, regelmatig met verassende resultaten te voorschijn komen. Natuur heeft kennelijk een enorme aantrekkingskracht en dat is natuurlijk geweldig. Bij het grasduinen op zo’n site kwam ik laatst een wel heel opmerkelijk bericht tegen. Ik heb het een paar keer gelezen omdat ik in eerste instantie dacht aan een grap. Maar nee, het blijkt een bloedserieus berichtje te zijn. Hou je vast!

Ik heb laatst een pop-up schuiltentje aangeschaft en wil binnenkort eens ergens gaan posten voor zwijnen en reeën. Het wordt de eerste keer dus graag wat tips en tricks. Ik zat zelf al te denken aan warm aankleden. Het zal niet direct storm lopen denk ik? Nintendo DS meenemen voor als er niets in beeld komt?
Wat als er wel iets in beeld komt? Er zit een quiet stand op mijn D300s, is dat een aanrader om de beestjes niet te laten schrikken? Of gewoon high-speed vlammen en hopen dat ze niet wegrennen? Thermoskannetje mee? Stel, zo'n zwijn komt heel dichtbij, kan dat nog gevaarlijk zijn, valt zo'n beest je aan?

Tja, na het lezen van dit berichtje heb ik het een tijdje op me laten inwerken en ik kan er nog steeds om glimlachen. Tijden veranderen, de aanpak en de start van een fotografische carrière is nu eenmaal anders dan toen ik ooit begon. De wereld is technischer en veel sneller geworden, ook voor de natuurfotograaf. Dat de echte kennis van de natuur nog niet super is, ach wat maakt dat uit. Het gaat immers om het resultaat, een prachtplaat van een zwijn of ree. Hopelijk is de maker inmiddels geslaagd en niet opgegeten door een ‘groot-woest-wild-everzwijn’.

vrijdag 10 juni 2011

Focus op fotografie - Landschap & architectuur

Er verschijnen de laatste tijd verschillende boeken die interessant zijn voor natuurfotografen. Een van de meest opvallende nieuwe titels is het boek 'Focus op fotografie - Landschap en architectuur'. Het boek is geschreven door Bas Meelker, samen met Pieter Dhaeze.

Inhoud
Een goede en onderscheidende landschaps- of architectuurfoto maken, is gezien het grote aantal onvoorspelbare ingrediënten niet eenvoudig, maar zeker niet onmogelijk. In dit boek, met prachtig en inspirerend beeldmateriaal van Bas Meelker, komen alle aspecten aan de orde (gereedschap, instellingen, techniek, compositie, fotobewerking en fotomontage) om u te helpen met ‘voorbedachten rade’ die foto te maken die u wilt maken. Zo komt u zelden voor verrassingen te staan. U hoeft nooit meer onverrichter zake terug naar huis; iets wat veel argeloze landschaps- en architectuurfotografen regelmatig overkomt.

Auteur
Bas Meelker (1972) heeft bij veel natuurfotografen weinig introductie nodig. In 2002 pakte hij voor het eerst de camera in de hand om deze niet meer los te laten. De fotografie heeft Bas zich zelf eigen gemaakt. In de afgelopen jaren heeft zijn carrière een grote vlucht genomen. Hij mag zich rekenen tot de top van de Nederlandse natuur- en landschapsfotografen.

Meer informatie vindt u op: www.basmeelker.nl

Informatie
ISBN (EAN): 978-905940-403-8
Omvang: 200 pagina's
Prijs: € 27,50
Het boek bestellen

vrijdag 3 juni 2011

I like Facebook

Veel Nederlandse natuurfotografen hebben inmiddels een profiel aangemaakt op Facebook. En dat is ook niet zo heel erg verwonderlijk. Facebook is één van de beste social-networking sites voor fotografen. Dit komt onder andere doordat er op Facebook geen limiet is voor het aantal foto’s dat je kunt uploaden. Je kunt 200 foto’s in een album plaatsen en je kunt net zoveel albums aanmaken als je wilt. Daarnaast is Facebook een heel positief medium. Je hebt alleen maar een ‘Like’-knop, om aan te geven dat je iets leuk vind. Er is geen knop om iets af te keuren. Hierdoor ontstaat een hele vriendelijke sfeer.

Veel bekende en onbekende fotografen hebben inmiddels een Facebook profiel en/of pagina aangemaakt, waar je hun werk kunt volgen. Niet alleen leuk om je te vergapen aan alle prachtige foto’s die voorbij komen, maar ook heel inspirerend.

Het enige nadeel van Facebook is dat de privacy niet zo heel erg goed is geregeld. Je moet er goed op letten dat je al je instellingen goed hebt staan, anders kan iedereen zomaar je gegevens bekijken. Maar als je dat goed hebt ingesteld, dan is Facebook echt een aanrader.

vrijdag 27 mei 2011

Doe mee met de Emerging Nature Photographer Award

National Geographic introduceert de Emerging Nature Photographer Award, een aanmoedigingsprijs voor jonge fotografen (tot en met 35 jaar) die met hun werk willen bijdragen tot natuurbescherming en -bewustwording. De fotografieprijs valt in het kader van de Future for Nature Awards, een serie internationale prijzen die zijn bedoeld om jonge mensen te steunen en te stimuleren in hun natuurbeschermingswerk. Voor de nieuwe fotocompetitie moeten kandidaten niet alleen uitstekende natuurfoto’s kunnen maken, zij moeten met deze foto’s ook een verhaal kunnen vertellen en zij moeten zichzelf en hun werk voor een jury kunnen presenteren.

De winnaar van de Emerging Nature Photographer Award krijgt de gelegenheid een project van een van de Future for Nature-winnaars te bezoeken en hierover een reportage voor National Geographic te verzorgen.

Foto’s inzenden? Klik hier!

vrijdag 20 mei 2011

Digitale fotografie: Natuur

Natuurfotografie is een van de populairste vormen van fotografie en dat is begrijpelijk, want het is feitelijk een combinatie van twee hobby’s. Enerzijds ben je aan het fotograferen, anderzijds ben je op mooie plekken in de natuur. De komst van de digitale camera heeft daarbij veel nieuwe mogelijkheden gecreëerd.


In dit boek gaat natuurfotograaf Johan W. Elzenga in op alle aspecten van de natuurfotografie, zoals het kiezen van de juiste apparatuur, het gebruik van diafragma, sluitertijd, standpunt, brandpunt en lenzen, en speciale digitale technieken zoals panoramafotografie via het aan elkaar plakken van meerdere opnamen. Ook gaat hij uitgebreid in op compositie, het benaderen van het onderwerp en de uitdagingen van het fotograferen in uiteenlopende weersomstandigheden. Het geheel is geïllustreerd met prachtige voorbeelden. Een must voor iedere enthousiaste natuurfotograaf, zowel de beginner als de meer gevorderde.

Auteur: Johan W. Elzenga
ISBN: 987-90-430-1890-6

vrijdag 13 mei 2011

VNF-E bestaat 25 jaar

Er wordt weer een jubileum gevierd bij een natuurfotovereniging. Deze keer is de Vereniging van natuurfotografen Eindhoven aan de beurt. Dit jaar vieren zij hun 25-jarig jubileum. Op 22 mei wordt dit in besloten kring gevierd, onder andere met een presentatie van Theo Bosboom. Het NVN wil het VNFE van harte feliciteren met dit prachtige jubileum.

vrijdag 6 mei 2011

Drukke tijden...

Op dit moment is het zonnig in Nederland en genieten veel mensen van een verdiende voorjaarsvakantie. Voor natuurfotografen is dit één van de drukste perioden van het jaar. Het voorjaar is een bruisende periode, waar in korte tijd veel gebeurt. Heerlijk, lekker vroeg naar buiten met je camera en vooral genieten.



foto: Eric Bergmeester

Deze week heeft het NVN bestuur flinke stappen gezet in de voorbereiding van het 6e NVN Internationaal Natuurfoto Festival dat plaatsvindt op 10 en 11 februari 2012. Het wordt weer een leuk festival met veel bijzondere presentaties! In oktober maken we het programma bekend. Voordat het zover is, moeten we nog heel wat klusjes klaren. Onder andere moet dan onze geheel vernieuwde website klaar zijn. Eindelijk, zullen veel mensen denken.....tja, daar ben ik het mee eens.

vrijdag 29 april 2011

De vakantievoorbereiding


Bij ons is het waarschijnlijk net zoals bij vele anderen. Aan het begin van het jaar moeten de vakanties worden gepland. Dit moet voor het werk, en voor onszelf betekent het een keuze maken uit al die bestemmingen en activiteiten die wij ooit nog eens willen gaan doen. De grote vraag voor mij is altijd, wil ik de natuur in en die wat actiever beleven of wil ik mij vooral aan de fotografie wijden. Het is dan misschien belangrijk te vermelden dat ik vroeger tijdens de vakanties de bergen in trok om te gaan klimmen. Daarbij denk ik aan de wat grotere rots- of ijsbeklimmingen in de Alpen. Fotografie was daarbij ondergeschikt aan het klimmen maar hoorde er toch bij om de herinneringen vast te leggen. De onderwerpen vond ik in de landschappen waarin je terecht kwam en die vaak wel erg spectaculair waren. Soms ook om het karakter van de klimtocht samen met jouw touwpartner vast te leggen.
Gaandeweg begon ik echter steeds meer oog te krijgen voor de bijzondere natuur waar ik door deze klimtochten in terecht kwam. Fotografie werd belangrijker, niet alleen landschappen maar ook de rijke flora, en soms de fauna die je onderweg tegen kwam, wilde ik fotograferen. Dit beperkte zich al snel niet alleen maar tot de vakanties. Ik kreeg steeds meer belangstelling voor mijn directe omgeving. Het fotograferen was altijd wel wat ad-hoc, niet gepland dus. De resultaten waren daar ook naar. Steeds vaker kwamen er echter dagen die echt aan de fotografie waren gewijd en dat leverde betere resultaten op. Voor mijn gevoel kon je aan de foto’s zien dat ik er op die dagen meer aandacht aan besteedde.
Dit jaar hebben wij gepland om papagaaiduikers aan de kust in Schotland te gaan fotograferen. Dat is iets wat wij al lang willen maar het kwam er niet van. Op een reservaat beheerd door de Britse vogelbescherming, RSPB, South Stack in Noord Wales, hebben wij onze eerste papagaaiduikers gezien. Ze waren te ver weg om te fotograferen en het waren er niet veel. Dit jaar willen wij het iets anders aanpakken als voorgaande jaren zodat de kans dat wij ze goed kunnen fotograferen groter wordt. Via de RSPB proberen wij de locaties te vinden waar de kans groot is dat zij er zijn. Daarnaast moet je natuurlijk op het goede moment ter plaatse zijn. Eerder hebben wij er wel een paar gezien maar waren wij eigenlijk veel te laat. Het broedseizoen was min of meer voorbij en de vogels hadden hun broedgebieden alweer verlaten. Dat hadden wij kunnen weten als wij ons voorbereid hadden, zowel voor de locatie als het tijdstip.
In het algemeen denk ik dat je kan zeggen dat voor ieder onderwerp geldt dat een goede voorbereiding de kans op mooie foto’s vergroot. Dat betekent dat je een idee moet hebben wat je wilt gaan doen. Daarna probeer je meer te weten te komen over het onderwerp of wat de beste manier is om deze te gaan vastleggen. Dat kan vaak al heel erg leuk zijn, soms is de voorpret die je daarbij hebt al net zo leuk als het doen zelf. Als dan de resultaten ook nog eens naar wens zijn is dat helemaal bevredigend, als het tegenvalt doordat bijvoorbeeld het weer niet heeft meegewerkt kan je jezelf ook niets verwijten.
Daarnaast blijft het natuurlijk zo dat je in de natuur niet alles kunt plannen. Daardoor kan je opeens voor situaties komen te staan die je wilt vastleggen. Snel reageren en de juiste spullen bij je hebben zijn dan belangrijk.
Hoe dan ook, ik hoop dat iedereen aan het einde van het jaar kan zeggen dat de fotoresultaten weer iets beter zijn geworden dan het jaar daarvoor. Soms kan een goede voorbereiding daarbij helpen !

vrijdag 15 april 2011

Natuurfotografie

Nee, ik ben zeker geen pure natuurfotograaf. Zoals zovelen vind ik natuurfotografie mooi, maar ik moet ook geld verdienen en dat gaat met anderssoortige fotografie beter. Want ik behoor niet tot het bijzondere clubje topfotografen met naast talent ook nog eens voldoende geld, tijd en geen gezin. Uitzonderingen daargelaten.
En eerlijk is eerlijk: ik vind alléén natuurfotografie toch ook wel wat beperkt. Statief, lang objectief, in de repeteerstand. Te vaak gaat de natuur vóór de foto, zie ik op internet op de vele, vele websites die je haast doodgooien met natuurfoto's.

Ik denk dat de ervaren motorrijder een betere automobilist is. Ziet meer, anticipeert meer. Daarom adviseer ik de natuurfotograaf zijn of haar lens ook eens iets wat langer, gericht en geconcentreerd op iets anders te richten. Kijk eens naar en werk zelf eens een tijdje aan straatfotografie, portretten, steden, producten. Door je enige tijd intensief op andere onderwerpen te richten ga je, zo is mijn overtuiging, ook anders naar natuurfotografie kijken. En stop je vanzelf met je poging alweer een ijsvogeltje te fotograferen. Kijk ook eens naar die huismus, dat roodborstje. Maar kijk wel als een fotograaf, en niet als de maker van het - o zo nuttige - boekje 'Vogels herkennen'. Niet een beeldvullend vogeltje is dus belangrijk, maar dat aparte licht, de compositie, de houding. En de soort, ach, wat doet dat ertoe?
Een natuurfotograaf is in mijn ogen primair fotograaf. Hij/zij registreert niet, maar speelt met de creatieve mogelijkheden die de fotografie biedt!

vrijdag 8 april 2011

Het Hallerbos


Het Hallerbos is bij velen bekend om de boshyacinten die eind april, begin mei bloeien. Wij zijn er zelf al een aantal keren geweest en ik zag dat in het EV magazine het Hallerbos ook getipt wordt.

Ik denk dat iedereen die er wel eens in het voorjaar geweest is het er wel over eens is dat de bloei van de hyacinten een overweldigende ervaring is. Zelden zie je zoveel bloemen in een bos bij elkaar. Dan heb ik het nog niet eens over de doordringende zoete geur die in het bos hangt. Dat het niet makkelijk te fotograferen is, hebben wij meer dan eens ervaren. Iets na zonsopkomst kan erg mooi zijn, vooral als er nog wat ochtendmist tussen de bomen hangt. Mijn ervaring is dat als wat later de zon gaat schijnen het ook minder mooi wordt. Je krijgt nogal wat schaduw licht overgangen doordat de planten onder de bomen groeien.

Als je in het weekeinde gaat fotograferen, zul je niet de enige fotograaf zijn. Het bos is in het voorjaar populair tijdens de bloei van de hyacinten. Je ziet dan ook veel van dezelfde soort foto’s. Een leuk alternatief is om een keer iets eerder te gaan. Dan staat het bos helemaal vol met bosanemonen. Dat geeft weer een heel ander effect. Vooral omdat er tijdens de bloei van de bosanemonen vaak nog heel weinig blad aan de bomen zit. Als je heel veel geluk hebt, bloeien de bosanemonen samen met de hyacinten. Dat geeft weer een heel andere uitdaging om daar fraaie kleurcomposities van te maken. Afgelopen weekeinde zijn we met wat lichte regen in het bos geweest. Voor de bloeiende bosanemonen was het licht perfect om te fotograferen.

Ook zijn er andere plaatsen in België waar wij de hyacinten hebben zien bloeien, en in de Morvan in Frankrijk en vooral natuurlijk in Groot-Brittannië. Dat levert allemaal weer andere beelden op.

Een paar nuttige weblinks zijn:

http://www.hyacint.info/node/331
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hallerbos
http://www.geuzeinfo.com/index.php/Halle/hallerbos

vrijdag 1 april 2011

Onmisbare tool

Iedere natuurfotograaf, of ie nu landschappen, vogels, zoogdieren of macro en abstracten fotografeert, werkt het liefst in het mooiste licht. Daarom houden we vast allemaal het weerbericht in de gaten en gaan er op uit wanneer de omstandigheden gunstig lijken te worden. Om er eenmaal ter plekke achter te komen dat de zon je onderwerp net niet raakt bij zonsopkomst of zonsondergang, of verborgen gaat achter dat ene plukje bomen in een verder open landschap. Of erger: je staat om half zes buiten en blijkt net 10 minuten te laat te zijn...

Gelukkig staat ons tegenwoordig allerhande moderne techniek ter beschikking om tegenvallers en blunders te voorkomen. Met een beetje handig internetten (bijvoorbeeld een combinatie van weerwebsites en Google maps) kom je al een heel eind, maar het is een bewerkelijke klus en de benodigde websites zijn niet altijd voorhanden (denk aan zonsopkomsttijden voor een specifieke vakantiebestemming). Gelukkig is er een fantastisch stukje software dat dit alles integreert en het leven van de natuurfotograaf een stuk minder afhankelijk van variabelen maakt: The Photographer's Ephemeris (TPE). Download en gebruiksaanwijzing (alles in het Engels) hier.

Het programma werkt met kaarten van Google maps en geeft voor elke gekozen lokatie aan in welke richting de zon en maan opkomen en ondergaan en hoe laat dat gebeurt. Uiteraard voor elke datum naar keuze. Ook is het mogelijk de tijd-slider te verplaatsen om te zien hoe de zon staat op een bepaald moment van de gekozen dag. Handig is verder dat je met een pinnetje kan aangeven hoe hoog de horizon zich bevindt in de kijkrichting, het programma past de zonsopkomst tijd daar dan op aan. Een berg kan de opkomende zon immers een behoorlijke tijd verbergen!



Het beste van alles: TPE is volledig gratis! Jammer: de weersvoorspelling is (nog) niet geïntegreerd. Moeten we toch nog iets aan het toeval overlaten...



Dit programma is een heuse aanrader voor elke natuurfotograaf, jammer dat ik zelf pas onlangs de tip kreeg er eens naar te kijken.

zaterdag 19 maart 2011

De lente komt er aan!

Langzaam komt er een einde aan de winter. Toen ik enkele dagen geleden door het broekbos liep, waren de eerste lentebloemen alweer te bewonderen. Naast het klein hoefblad en speenkruid, kon ik ook de eerste knoppen van de bosanemoon ontdekken. Eindelijk wordt het weer lente.

Ook als ik ’s ochtends vroeg wakker word, merk ik dat het voorjaar in aantocht is. De afgelopen maanden was het stil als ik ’s ochtends wakker werd. Maar nu wordt ik weer elke ochtend getrakteerd op het prachtige geluid van zingende vogels. Zelfs de duif die recht onder mijn slaapkamerraam zit te koeren klinkt aangenaam.

Nog even en je kunt overal weer nieuw leven zien als je buiten komt. En niet alleen buiten kun je het voorjaar beleven. Zelfs als je binnen, achter de computer zit kun je genieten van de lente. Want ook dit jaar heeft de Vogelbescherming Nederland weer een aantal webcams gericht op verschillende vogelnesten. Bij heel veel natuurliefhebbers staat deze website al jaren in hun favorieten, maar voor wie de site nog niet kent is het een echte aanrader: www.beleefdelente.nl.

vrijdag 11 maart 2011

6e NVN Internationaal Natuurfoto Festival

Volgend jaar organiseren we voor de zesde keer het NVN Internationaal Natuurfoto Festival (INF). Dit festival vindt plaats op vrijdag 10 en zaterdag 11 februari 2012. Zoals je van het NVN gewend bent, kun je op het festival het werk van nationale en internationale topfotografen bewonderen, maar ook aanstormend talent ontdekken.

We zijn al druk bezig met het benaderen van gastsprekers, maar we zijn ook benieuwd naar jouw gouden tip. Welke (jonge) talentvolle fotograaf verdient volgens jou een plaats op het INF 2012? Geef je tip nu door en misschien staat de fotograaf van jouw keuze dan volgend jaar op het grote podium. Geef je tips door via info@nvnfoto.nl.